Скандал в парламента заради дарените ваксини

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

На извънредно заседание днес парламентът ще гледа на второ четене актуализацията на бюджетите на здравната каса и Държавното обществено осигуряване (ДОО). Работата на Народното събрание обаче започна със скандал за дарението на ваксини "Астра Зенека", съобщи БНТ.

"Отговорността тук вече е на служебния кабинет, който управлява повече от 100 дни. Смятам, че подобни ратификации също няма да допринесат за преодоляването на подобни антиваксърски настроения в обществото. Дарението вече е извършено и аз искам министърът да уточни – той ли е подвел министър-председателя да каже в тази зала миналата седмица, че още не е осъществено дарението или министър-председателят излъга НС? Аз смятам, че НС не може да се ползва като гумен печат, макар и в една рутинна процедура – ратификация на споразумение", заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС.

"Уважаема д-р Дариткова, имайте малко срам, когато застанете тук и изопачавате фактите. Причината да даряваме ваксини е за това, че вашето правителство договори излишък от "Астра Зенека" и недостиг от "Пфайзер". 900 000 ваксинации са направени за 5 месеца от правителството на ГЕРБ, 1 300 000 са направени по времето, когато е управлявало служебното правителство за 3 месеца. Това са фактите. Отговорността за провала на тази кампания е изцяло на правителството на ГЕРБ", отговори служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"Ваксините спасяват живот, апелирам, хора, ваксинирайте се. Без значение къде живеят хората, в Бутан или в България – тези ваксини са спасили живот и човешки съдби", каза Георги Попов от "Има такъв народ".

"Не ви ли е срам, наистина? По ваше време във всички национални телевизии се пропагандираше антиваксърство и вие допускахте да говорят хората, които открито говорят срещу ваксинирането", заяви Цецка Бачкова от "Демократична България".

Заседанието за двата бюджета беше прекъснато за кратка почивка поради липса на кворум. Бюджетът на НЗОК е 5,4 милиарда лева.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване е предвидено увеличение на минималната и максималната пенсия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Изгорената земя на статуквото

Тактиката на изгорената земя се прилага от самото начало на съществуването на военното дело и се изразява в унищожаването на активи на отстъпващата войска, които биха могли да попаднат в ръцете на задаващия се враг и да бъдат използвани от него. Тази тактика се използва при отстъпление, когато челен сблъсък […]