Скандал между испански вестник и Мария Захарова

NetNews

Испанският вестник ABC призна, че не е публикувал писмено интервю с официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова. Изданието твърди, че уж е очаквало да проведе разговор лице в лице с дипломата.

Както беше съобщено по-рано в канала Telegram на Министерството на външните работи на Руската федерация, испанското издание е изпратило искане за интервю със Захарова, но след като получило отговори на въпроси, изпратени по електронната поща, вестникът решил да не го публикува. „Няма съмнение, има факт на неприкрита цензура“, казаха от руското външно министерство. ABC призна, че е изпратила заявка за интервю до Захарова, но изданието твърди, че той е бил „лъжливо обвинен“ в цензуриране на получените отговори.

Според медиите, вестникът не е поискал от официален представител на руското външно министерство статия с нейното мнение, а е разчитал на „интервю лице в лице с възможност да задава въпроси“. Изданието твърди, че след като получило отговорите на въпросите, „ABC реши да не публикува това, което е в сферата на пропагандата“. В същото време вестникът уточнява, че предложението му за провеждане на интервю със Захарова „в рамките на истински информационни кодекс“ остава в сила.

Позицията на Русия

Както обясниха от руското министерство, през март посолството в Мадрид е получило искане за интервю с официален представител на руското външно министерство. В средата на април главният кореспондент на московското бюро на испанските медии е изпратило въпросите на изданието до пресцентъра на отдела за информация и преса на руското външно министерство, а в края на месеца са му изпратени изчерпателни отговори.

Първоначално ръководителят на международната редакция на изданието е казал, че обемът на интервюто надвишава площта, определена за печат във вестника, и е предложил да се публикува изцяло в електронната версия на медиите и да се съкрати в хартиения вариант. Следва дълга комуникация на датата на публикуване, което многократно е била отлагана по искане на ABC под различни предлози.

„На 3 май редакцията уведоми за решението: интервюто няма да бъде публикувано в този формат“, обясниха от МВнР. „Няма съмнение, че има факт на открита цензура. Кореспондентът на ABC Рафаел Морено Мануеко, който потвърди това в телефонен разговор, не можеше да не се съгласи с това“, допълват от министерството.

Самата Захарова в ефира на радиостанцията Sputnik заяви, че на западните медии е забранено да интервюират представители на руските власти. Тя отбеляза, че подобни инциденти са наблюдавани по искане на германски и испански журналисти. Представителят на руското външно министерство заяви, че тази тенденция е „новата реалност“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Радев реди нов служебен кабинет?

Очаква се управляващата коалиция да се разпадне до месец заради Северна Македония, пише седмичникът „Филтър“. Според изданието президентът Румен Радев е решил да даде възможност при падане на кабинета да се конструира ново управление в рамките на този парламент, но това по-скоро изглежда утопично и реално на вратата чукат извънредни […]