Скандал с 14 убити бременни диви кози в парк „Пирин“

NetNews

14 бременни диви кози са избити по брутален начин в парк "Пирин", алармира през фейсбук природозащитникът Тома Белев, който е и шеф на Асоциацията на парковете. Драмата се е разиграла в района на Каменица.

Белев публикува снимки в свой пост в социалната мрежа.

"Да убиеш женско бременно животно, е варварство. Да убиеш 14 диви кози, е голямо варварство. Уроди. Не само тези, дето са стреляли. Но и тези, дето управляват опазването на природата, но не различават бук от дъб. И тези, дето раздават ловни концесии на ръба на националните паркове. И онези, дето гласуват бюджета на парковете, който плаща заплата от 600 лева на рейнджърите да гонят бракониери. Уроди. Уроди", написа под снимките Белев. Постът му вече е скрит от фейсбук, защото нарушава стандартите на социалната мрежа.

Белев не е сезирал прокуратурата, не планира и да го прави, защото няма достатъчно доказателства по случая.

Във вторник от дирекцията на Националния парк "Пирин" съобщиха, че е започнала проверка по случая с публикуваните в социалните мрежи снимки на избити в парка 14 бременни диви кози. От Съюза на ловците и риболовците също коментираха казуса:

В момента е краят на брачния период при дивите кози и е почти невъзможно женските да са в толкова напреднала бременност. Те раждат малките си през пролетта, в периода Май – Юни, вероятно когато са направени и фотосите. От Съюза са се свързали с Тома Белев, който е потвърдил, че снимките не са направени сега. Той е споделил, че е получил фотосите от негов познат, който отказва да даде повече информация по случая. Екоактивистът не потвърди и локацията на умрелите животни. Пред екипа той е споделил, че му е разказано, че случаят е от парков район “Каменица” в Пирин, но и че не е сигурен дали снимките наистина са направени там.

От Съюза на ловците и риболовците напомнят, че неведнъж са предлагали промени в Наказателния кодекс, чрез които да бъдат утежнени наказанията за бракониерство, както и да се прецизират текстове, които адвокатите на обвиняемите често използват, за да не се стига до ефективни наказания.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Захариева: Да почиташ Тито в Скопие е като да почиташ Хитлер в Берлин

На Балканите бушува привидно странен спор – България блокира преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Става въпрос за език, история и идентичност. Първият дипломат на София Екатерина Захариева коментира проблема в обширно интервю за германския национален ежедневник Die Welt, предава Агенция "Фокус". В отговор на въпрос защо […]