Сключи се споразумение за сътрудничество между БТА и МИА

NetNews

С полагане на венец пред паметника на легендарния български войвода и революционер капитан Петко Войвода започна посещението на президента Румен Радев в Рим. Държавният глава е на тридневна визита във Ватикана и Италианската република. За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с делегацията ни начело с българския държавен глава пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

Пред паметника на капитан Петко Войвода, разположен на хълма на гарибалдийците в Рим, заедно с президента Радев почит отдадоха и наши общественици, както и министърът на културата Велислав Минеков. Паметникът на българския войвода е дело на проф. Валентин Старчев като признание към десетки българи гарибалдийци, дали своя принос в името на свободата на италианския народ.

Днес в Рим президентът Румен Радев откри официално галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица. Държавният глава поздрави екипа за усилията им да създадат духовно пространство, което представя пред света българско изкуство на европейско ниво и дава поводи за гордост. Първата изложба на галерията съчетава знакови произведения на българското изобразително изкуство от частни колекции, които досега не са били излагани за публика.

В първия ден от визитата президентът Румен Радев и колегата му от Република Северна Македония Стево Пендаровски присъстваха на подписване на споразумение за обмен на информация и професионално сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Медийната информационна агенция (МИА). Генералните директори на двете медии – Кирил Вълчев и Драган Антоновски, подписаха документа в представителството на Европейската комисия в Рим.

„Не може да има добро приятелство без регулярна информация. С президента Пендаровски ще очакваме много по-интензивен обмен на надеждна, проверена и точна информация“, заяви държавният глава Румен Радев

В подписаното споразумение се посочва, че в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония „БТА и МИА ще предприемат ефикасни мерки в разменяните информации да няма недобронамерена пропаганда и подстрекаване към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на отношенията между Република България и Република Северна Македония”. „С моя колега генералния директор на МИА имаме важната отговорност за разказа за днешния ден в България и Република Северна Македония, който ще бъде четен утре”, каза Вълчев.

Посещението на президента Радев продължава утре, когато той и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев ще разгледа фрагменти от наскоро открития трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшич.

По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Утре президентът Румен Радев и президентът на РСМ Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тежък удар от Кремъл: Гони българското военно аташе

Българското военно аташе в Русия генерал – майор Тодор Дочев е обявен от Русия за персона нон грата. Това научи ФАКТИ от източници близки до осведомените. Това е тежък удар от страна на Кремъл, защото досега София не е гонила дипломати с такъв висок ранг. Руското външно министерство съобщи в […]