Скок на заразените с коронавирус, ще издържи ли здравната система?

NetNews

България регистрира антирекорд с почти 10 000 заразени. Висок е и броя на починалите с коронавирус в страната –  161 за последното денонощие.

„Надяваме се здравната ни система да издържи и тъжните рекорди да не продължат нататък. Но се боя, че тенденцията е такава. Колко ще издържи здравната система, зависи от нас самите, от нашето поведение, от спазването на правилата, каквито и да са те. Ключово в тази ситуация е думата „санкция“. Правилата иначе са просто едно пожелание, ако те не се спазват“, каза пулмологът д-р Васил Михайлов в студиото на „Денят ON AR“.

Още по темата

18 яну 2022 20:37

18

18 яну 2022 15:08

33

18 яну 2022 09:06

265

Той сподели, че в последния месец над 90% от желаещите да се имунизират в „Александровска“ болница са хора, които искат бустерна доза.

„Когато ние отчитаме 500 000 имунизирани, трябва да се отчете фактът, че става дума за хора, които са убедени, че трябва да бъдат ваксинирани. Те са готови да се редят на дълги опашки в студеното време, за да получат своята бустерна доза, която до много голяма степен ги предпазва от Омикрон, от тежко заболяване или състояние, което натоварва здравната ни система“, допълни д-р Михайлов.

По думите му има снижаване на възрастта на заразените. Не децата са били проблем, истинските уязвимите са възрастните хора.

„Там е проблемът ни и те не се имунизират. И когато говоря са санкции, говоря за това, че държавата трябва да си влезе във функциите. Доброто дело трябва да бъде поощрявано, а нарушението – санкционирано. Сблъсквам се с хората, които имат своите опасения, притеснения, своите страхове. Тези хора не бяха убеждавани както трябва. Информационната кампания в началото не беше направена нито професионално, нито активно“, подчерта пулмологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Васил Михайлов е категоричен, че печалният рекорд е на неимунизираните.

„Недоумявам как не сработва рационалното мислене при хората. Ние сме във война с този вирус. Категорично „зеленият сертификат“ за антитела трябва да отпадне. Това беше една от най-големите и тежки пречки на предваксинационния процес. Хората се опитваха да разберат своето състояние, дали не са преболедували, дали не са били заразени. Тези антитела не са показателни“, коментира експертът.

Той смята, че ваксината на AstraZeneca е добра, но е била смачкана.

„Тя беше предпочитана от компетентните хора, но се създаде впечатление, че иРНК ваксините са по-добри. Всички ваксини, одобрени от ЕАЛ, са напълно безопасни и ефективни. Много фалшиви новини заливат интернет пространството. Започнаха да се появяват всевъзможни опити да сплашват хората със странни твърдения – как те повлияят върху репродуктивната способност на младите, как те могат да предизвикат тромбози…“, посочи д-р Васил Михайлов.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Защо Западът е толкова обсебен от Северна Корея?

Северна Корея и нейният лидер Ким Чен Ун са чести теми на новинарски материали в западните медии, които подчертават строгия контрол на диктатурата върху ежедневния живот, бруталното й отношение към опонентите и опитите за прославяне на семейство Ким. Но много от тези истории са неоснователни или преувеличени, а понякога напълно […]