Скъпи горива, липса на пътници – превозвачите пред фалит

NetNews

Цените на горивата тръгнаха нагоре от началото на годината. Очакванията са поскъпването сериозно да засегне както шофьорите, така и превозвачите.

„Освен високите цени на горивата, ние сме един от най-засегнатите сектори от пандемията заради намаления пътникопоток, който неминуемо е налице. Трябва да разделим транспорта на 3-те сектора, в които работим – обществен превоз на пътници по редовни автобусни линии, случаен превоз и специализиран превоз, който обхваща ученически и работни пътувания“, посочи председателят на Конфедерацията на автобусните превози Магдалена Милтенова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ситуацията е много сериозна, в туристическия сектор спадът в оборота е над 70%, алармира тя.

„По редовните автобусни линии спадът е около 40-50%, в градските превози е по-малък от гледна точка, че все пак пътникопотокът е малко по-висок. За ученическите пътувания няма какво да коментирам“, изтъкна Милтенова.

„Увеличението е минимално, но това не решава проблема с липсата на пътници или този с огромното увеличение на цената на горивата“, категорична бе тя.

За градските линии Милтенова подчерта, че превозите се извършват основно с автобуси на метаново гориво.

„Метанът е над 200% увеличен. Миналата година по това време цената е била 1,20 лв., а сега е 3,20 лв.. Ние работим на цена 1 лев на билет“, подчерта събеседникът.

Относно договорените 15 млн. със служебния кабинет, тя информира, че средствата не са разпределени навсякъде. 

„Фактът, че населено място остава без транспорт, не може да бъде решен по друг начин, освен с някакво финансиране. Който и да е, няма как да издържи само да генерира разходи. Трябва да се търси баланс между това да бъде увеличена цената на билета и компенсации от страна на държавата“, уточни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Виктория Томова приключи участието си на Australian Open

Снимка: Lap.bg Първата ни ракета при дамите Виктория Томова приключи участието си на турнира от Големия шлем Australian Open в Мелбърн. Тя отпадна в първи кръг след загуба с 3:6, 3:6 от французойката Ализе Корне. За българката, която премина през ситото на квалификациите, това беше едва второ участие в основната […]