След приемната на ПП в Ямбол: Неяснотите около новата болница остават

NetNews

Има известни проблеми, свързани със забавено плащане към строителя на новия болничен комплекс в Ямбол, сподели днес пред медии народният представител от „Продължаваме промяната” Мирослав Иванов. Той коментира актуални въпроси, след края на приемната за граждани, организирана от управляващата партия, в която участваха също и председателят парламентарната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление Настимир Ананиев и неговият заместник арх. Йордан Терзийски.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„В непрекъснат контакт съм с директора на болницата д-р Диманов и съм запознат с всички предизвикателства пред завършването на Новата болница”, увери ямболският депутат Мирослав Иванов. По повод забавеното плащане към фирмата, извършваща ремонта, той обяви, че вече има проведени две срещи. Едната е била по инициатива на д-р Диманов със зам.-министъра на здравеопазването Георги Йорданов, а на втората двамата ямболски депутати от управляващата коалиция – Мирослав Иванов и Кристиан Вигенин са поставили темата директно пред министър Асена Сербезова.

„Имаме изразена подкрепа от МЗ, че тези въпроси ще бъдат отправени към министъра на финансите да се провери ситуацията с втория транш, който е следвало да бъде направен през месец декември”, допълни Мирослав Иванов. По думите му предстояло да се види какви са пречките да се отпусне финансирането. Все пак той изрази надежда по-голяма част от предвидените дейности по довършването на сградата да бъдат завършени в рамките на годината.

Народният представител припомни, че за оборудването на новата болница е необходимо съвсем отделно финансиране. В този смисъл уточни, че не би се ангажирал със срокове абсолютно всичко да приключи до края на настоящата 2022 г.

По темите, заложени в приемната днес, организирана от председателя на комисията по регионално развитие Настимир Иванов, не бяха артикулирани конкретни ангажименти, които управляващите възнамеряват да реализират.

„Имаме много амбициозни законодателни инициативи, залегнали и в коалиционното ни споразумение, едно от тях е изцяло нов Закон за устройство на територията”, обяви Ананиев. На въпрос на NetNews кои са най-съществените промени в ЗУТ, които смятат, че са наложителни, отговорът бе: „Първо трябва да се направи анализ за нещата, които са нужни”. Като цяло идеята им била за облекчаване на режимите и „премахване на бюрокрацията като такава”, за да може всеки да развива своята дейност, без да има каквито и да е проблеми.

Финансовата децентрализация на местната власт също била част от коалиционното споразумение, подписано между четирите партии. Председателят на парламентарната комисия обаче и този път допълни, че е първо нужен подробен анализ. Аргументира се с пример, че „при вариант на пълна децентрализация може да се окаже, че има общини, които нямат достатъчно жители, от които да се самоиздържат”.

Настимир Ананиев изрази надежда, че като приключат с обиколките си по градовете, където хората споделят проблемите си в тази сфера, накрая ще излязат с конкретни предложения, които да залегнат в бъдещите законопроекти за изменение на съществуващата нормативна уредба.

Срещите на представителите на ПП от парламентарната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление продължават днес в Сливен и в няколко други градове в следващите дни.

За NetNews ямболският депутат Мирослав Иванов потвърди, че се работи по отварянето на постоянен офис на „Продължаваме промяната” в Ямбол, но все още не ясно къде ще бъде той и от кога ще започне да функционира. Самият той изрази готовност да идва на регулярни срещи с граждани всеки понеделник, стига допълнителните му ангажименти като зам.-председател на парламента да позволяват това.

В днешната приемна са участвали близо 20 жители на региона, част от тях са поставяли и лични казуси, за които депутатите също ще търсят варианти за съдействие.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пред "Пирогов" - опашки за бустерна доза

Снимка: БГНЕС Във ваксионационния пункт на „Пирогов“ чакат предимно хора, дошли да си поставят бустерна доза, предаде  БГНЕС. Още по темата 15 яну 2022 07:30 270 14 яну 2022 22:30 287 13 яну 2022 09:13 52 В събота своя ред пред пункта на „Пирогов“ чакаха няколко души. Сред тях бе […]