След решение на ВАС: Кметът на Болярово избегна прекратяването на пълномощията му

NetNews

Правомощията на кмета на Болярово няма да бъдат прекратени, въпреки че е установен конфликт на интереси по отношение на сина му. Това постанови със свое решение Върховният административен съд. Според съдиите, понеже нарушението е извършено през 2017 г., е недопустимо прекратяване на правомощията на кмета в настоящия му мандат. Решението е пълна противоположност на друг съдебен акт, постановен 2 години по-рано по подобен случай.

Припомняме, че на 10 февруари 2022 г. тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ потвърди, че кметът на Болярово Христо Христов е бил в конфликт на интереси спрямо сина си. Решението на висшите съдии е окончателно и е влязло в сила. Съгласно чл. 42, ал. 1, т. 11, пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общинска избирателна комисия – Болярово обаче постанови отказ да бъде констатирано прекратяване предсрочно пълномощията на Христов. Той бе отменен като незаконосъобразен от Административен съд – Ямбол, след което бе обжалван пред Върховния административен съд /ВАС/. Делото бе разгледано от тричленен състав на ВАС на 13 юни.

Според решението на съда, което е окончателно, спорът по делото не е по фактите, а по тяхната правна интерпретация. Предсрочното прекратяване на правомощията на кмета не следвало да се прилага в неговия нов мандат. По тези съображения ОИК Болярово правилно не е приела решение за предсрочно прекратяване правомощията на кмета на община Болярово, за конфликт на интереси, установен за нарушения през 2017 г., да носи отговорност в рамките на последващ мандат.

Че работите в правосъдната ни система куцат личи от факта, че мотивите в това решение са точно обратните на друго решение на ВАС отпреди 2 години по идентичен случай и със същата фактическа обстановка. То е постановено по отношение на кмета на община Септември. В него се казва, че от значение е моментът на влизане в сила на акта на КПКОНПИ – при влизане в сила, а не наличие на влязъл в сила такъв в предходен момент, съответно прекратяването на пълномощията не е обвързано с момента на извършване на действието, за което е установен конфликт на интереси. Защо при идентични случаи върховните съдии мерят с различен аршин и създават противоречива съдебна практика обаче е въпрос с повишена трудност…

Още по темата:

Прокурор: ОИК-Болярово е била длъжна да прекрати пълномощията на кмета Христов

Скандално: ОИК – Болярово отказа да прекрати правомощията на кмета Христо Христов, погазвайки задълженията си

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Арестуваха ръководителя на руската хиперзвукова лаборатория

Водещ руски хиперзвуков експерт е арестуван по подозрение в държавна измяна, съобщава държавата информационна агенция ТАСС. Андрей Шиплюк ръководи лабораторията по хиперзвукова техника в Новосибирския институт по теоретична и приложна механика, според уебсайта на института, и през последните години координира изследванията в подкрепа на разработването на хиперзвукови ракетни системи. ТАСС […]