След скока в цените при храните, поскъпва и алкохола

NetNews

Още от началото на годината се усети увеличаване на цените на алкохола. Повече на виното, по-малко на спиртните напитки, обясняват от бранша.

Причината е ясна – високата електроенергия и поскъпването на останалите консумативи – от доставко, до тапи и други суровини.Производители и вносители алармират, че скокът може да продължи.

Още в първите дни на януари цените на рафта на най-масовите вина и спиртни напитки тръгнаха нагоре със средно 10 %. Очакванията са обаче алкохолът да продължава да поскъпва заради все по-големите разходи за производство, логистика и продажба. Според сметките на бранша през последната година рязко нагоре са тръгнали цените на основните суровини като: стъклени бутилки, тапи, етикети, картонени опаковки, алуминиеви кенчета, както и разходите за логистика и транспорт.

„Средният клас червено вино, което аз консумирам, миналата година беше около 11 лв. – в момента цената му е над 13 лв. – около 3 лв. нагоре. Уискито – там също наблюдавам скок: едно от най-масовите – 700 грама беше около 17 лв., в момента е 23-24 лв. бутилката“, обяснява пред Нова тв клиент на магазин с алкохолни напитки.

От началото на годината цените на рафта при алкохола вървят плавно нагоре, отчитат и търговците. Повече – при вината, по-малко при спиртните напитки.

„Миналата година човек можеше да си купи вино с високо качество за 17-18 лв., докато в момента – хубаво вино под 25 лв. човек трудно може да намери“, казва търговецът на алкохол Стамат Барантиев.

Защо цените на алкохолните напитки тръгнаха стремглаво нагоре?

„По самата верига абсолютно всичко зависи от енергия – като започнем от производството, през бутилирането, след това имаме логистика. Как да стигне до търговските обекти, след което се стига на рафта – за магазина, заведението – има охладители, които са пак на ток“, коментира Йордан Чорбаджийски от Национална лозаро-винарска камара

От бранша изчисляват, че разходите за енергия за отделните производители на вино са нараснали между 3 и 4 пъти.

„За производството на вина самото изваряване на продуктите ползва много енергия. Отделно бутилирането също използваме ел. енергия,  така че целият процес е свързан с енергоносителите. Ако едно дружество е плащало 30-36 хил. за ел. енергия – в момента сметката е 100-120 до 150 хил. лв. за ел. енергия“, добавя Чорбаджийски.

Заедно с по-високите сметки за ток, нагоре вървят и цените на консумативите, които се използват в производството на бутилките с вино, отчитат производителите.

„Бутилките поскъпнаха, кашоните поскъпнаха, тапите поскъпнаха , етикетите поскъпнаха – абсолютно всичко поскъпна. Всичко е свързано с енергоносителите. И има производители на суровини, които си вдигат цените от днес за утре. Всички консумативи са поскъпнали с между 15 и 30 %“, коментира Йордан Чорбаджийски.

„Стъклото е доста енергоемкък материал за производство и с увеличаването на цените на електроенергията съответно и там бележим известни повишавания. Друг материал, който използваме са алуминиеви капачки – партньорите ни казват, че има недостиг на алуминий в световен мащаб. Това наложи и новите цени“, добавя Кирил Иванов.

Проблем има не само с по-високите цени на суровините, но и с доставката им. Тъй като заради пандемията логистиката и транспортът им стават все по-трудни.

Затова цените на виното ще продължат да растат и през тази година, казват производителите.

„Такива са прогнозите и очакванията, че минимум ще има 20 % ръст спрямо миналогодишните цени. Това са цени от склад на производителя. Това, което ще виждаме т.г. е леко повишаване на цените, което ще се случи март-април-май най-късно и се надявам след това да ги задържим, да се нормализира пазарът, вече да се стабилизират цените и на енергоносителите“, допълни Чорбаджийски.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Халанд посочи тримата най-добри в света

Головата машина на Борусия Дортмунд Ерлинг Халанд, призна, че е с крачка зад снайпериста на Байерн Мюнхен и Футболист №1 на ФИФА за последните две години Роберт Левандовски.  „Считам, че е редно да поставим на първо място Левандовски. Бензема играе прекрасно, но Меси също е невероятен. Те трябва да заемат […]