Словакия получи руски ваксини

NetNews

Партида, съдържаща дози от руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", пристигна в Словакия, съобщиха Slovak Spectator и ТАСС.

"Бих искал да благодаря на Русия за коректността", каза премиерът Игор Матович. Вярвам, че като спазва сроковете и обещаните доставки, Русия ще докаже, че е стабилен партньор, на когото можем да разчитаме в тези тежки времена." Сега ваксината ще бъде транспортирана до складовете на компанията Imuna Pharm и впоследствие проверена от Държавния институт за контрол на лекарствата, предаде News.bg.

Вероятно препаратът ще бъде пуснат в употреба в средата на март, каза министърът на здравеопазването Марек Крачи. Словакия получи първата партида от 200 000 ваксини, а още 800 000 дози ще пристигнат през март и април. Очаква се още 1 милион ваксини да пристигнат през май и юни. Припомняме, че през февруари стана ясно, че Хърватия и Словакия провеждат разговори с Русия за закупуване на ваксината. Време е правителството да започне разговори с руската страна за снабдяване със "Спутник V", написа тогава във "Фейсбук" премиерът Матович. Той добави, че подкрепя ваксината. "Спутник V" е "страхотна ваксина с голяма ефективност", каза той.

Словакия 39-та държава в света и втората страна от Европейския съюз, която одобри за употреба ваксината, се казва в съобщението на Руския фонд за директни инвестиции. Ваксината не е регистрирана от Европейската агенция по лекарствата (EMA), но може да се използва в Словакия. Същото направи и Унгария.

Ваксинирането ще бъде доброволно. Матович каза, че ваксината е имала добри резултати и при по-високите възрастови групи, което означава, че няма да има същото ограничение като за ваксините AstraZeneca, които сега се препоръчват официално само за хора на възраст под 55 години. През януари, Словакия започна ново масово тестване, което имаше за цел да доведе до отмяна на някои ограничения за хора, които са с отрицателна проба. Страната проведе масов антиген тест и през ноември, който покри 2/3 от населението от 5,4 милиона души. 1,06% бяха с положителен тест за коронавирус.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Външният министър награди най-добрите чуждестранни студенти в България

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева връчи награди на най-добрите чуждестранни студенти в рамките на конкурса „Студент на годината“, организиран от Националното представителство на студентските съвети в Република България. „Не губете никога младежкото си любопитство, защото то е това, което ни кара да учим нови неща и да […]