Словакия също забрани вноса на зърно от Украйна. Брюксел обмисля втори помощен пакет за земеделците

NetNews

Правителството на Словакия забрани в понеделник вноса на земеделски продукти от Украйна като зърно, слънчоглед и други храни. Това съобщи министърът на земеделието Самуел Влчан на пресконференция.

Решението идва след като Полша и Унгария въведоха подобни забрани два дни по-рано.

Междувременно Брюксел Европейската комисия (ЕК) съобщи, че са започнали да обсъждат следващите стъпки за справяне с кризата със зърнените доставки в ЕС от Украйна.

Влчан добави, че Словакия не забранява транзита на украинските зърнени храни и друга продукция през страната.

По думите му решението цели да защити словашките вътрешни пазари, както правят Полша и Унгария.

Еврокомисията отхвърли забраните на Варшава и Будапеща още в неделя като каза, че отделните държави членки не могат да правят търговска политика.

В понеделник говорител на ЕК каза, че Брюксел обмисля нови помощи за европейските земевладелци, засегнати от по-ниските цени на продукцията от Украйна.

Засега Брюксел не е съобщил дали и какви мерки ще вземе срещу Полша, Унгария и Словакия.

Чешкото правителство в понеделник каза, че не планира да забранява вноса на украинско зърно, предаде Ройтерс.

Българският служебен министър на земеделието Явор Гечев също каза, че подкрепя забраната на безмитния внос и обмисля какво могат да направят българските власти. Според него местните производители са застрашени от по-ниските цени на продукцията от Украйна.

През март Брюксел осигури близо 60 млн. евро подпомагане за земеделските сектори на страните, засегнати от проблема с украинския внос. От тях България получи малко над 16 милиона лева.

Сега се обсъжда втори помощен пакет, каза говорителката на ЕК в понеделник.

Вносът на украинска земеделска продукция притеснява фермерите в няколко европейски държави от няколко месеца. В писмо от 31 март до Европейската комисия премиерите на Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България казаха, че каналите, предназначени да доставят украинско зърно до световните пазари, не работят по план. Това води до подбиване на цените на местните пазари и създава проблеми за европейски производители на земеделски продукти.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ботев Пловдив и Спартак Варна поделиха точките за 1:1

Снимка: Lap.bg Ботев (Пловдив) и Спартак (Варна) завършиха наравно 1:1 в среща от 26-ия кръг на футболната Първа лига. „Канарчетата“ поведоха в резултата с гол на Николай Минков в 35-ата минута, но през втората част Денис Беланюк изравни и така донесе точката за своя тим, с което прекъсна серията на […]