Служебен министър на МВР става свидетел по делото на ГЕРБ и Борисов срещу Бойко Рашков

NetNews

Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев е сред свидетелите, допуснати по делото, което ГЕРБ водят срещу Бойко Рашков, съобщи „Сега„. Рашков, който в момента е депутат от ПП-ДБ, има две граждански дела в Софийския градски съд заради изказвания, които е направил като вътрешен министър по адрес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и партията му. Рашков е съден както от ГЕРБ, така и от Борисов.

ГЕРБ го съдят за 100 000 лв. заради изявленията му като министър за парите от магистрала „Хемус“ – че „между 30 и 40% от парите, превеждани авансово на представяли се за строители на АМ „Хемус“, са се насочвали към ГЕРБ“.

През април 2022 г. Демерджиев отказа да е заместник-министър на МВР, докато Рашков беше начело на министерството.

Освен Демерджиев, като свидетели по това дело са допуснати и бившият шеф на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев, бившият регионален министър, а сега депутат от ГЕРБ Николай Нанков и бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Още миналата година показания пък дадоха депутатите Делян Добрев и Костадин Ангелов. Те трябваше да убедят съда колко имиджът на ГЕРБ е пострадал от думите на Рашков. Делян Добрев обясни в съда, че е имало последици за авторитета на партията, защото за разлика от други атаки, тази била безпрецедентна – идвала от действащ министър. Хората не я възприемали като фалшив сигнал, защото се очаквало министърът да не говори клюки, а факти. Според Добрев ГЕРБ продължава да страда от думите на Рашков, който, освен това, всеки пък като вземел думата, непрекъснато говорел за проценти, чували с пари и „Хемус“.

Костадин Ангелов пък разказа и личните си преживявания. Като отишъл на среща с избирателите си от Велико Търново, те започнали да викат срещу него гневни, бесни, разколебани в доверието си, да питат къде са милионите, затова ли магистралата не е направена до града им. Хората дори подарили сак на Ангелов и му заръчали да им го напълни с милиони, като ходи в Свищов, за да им го даде и да си оправят живота.

Следващото заседание по това дело е насрочено за 17 май.

Колкото до делото за 27 000 лв., което Борисов води срещу Рашков, то беше спряно по искане на двамата.

В 6-месечния срок след спирането обаче Борисов е подал искане за възобновяване. Все още обаче процесът не е насрочен. Причината е, че преди спирането Рашков е поискал делото да се прехвърли в Софийския районен съд. Мотивът му е, че е съден за няколко отделни изказвания, за които трябва да се търсят отделни обезщетения. Така исковете са за под 25 000 лв., което ги прави подсъдни на районно ниво. Софийският градски съд обаче е отказал, позовавайки се на съдебната практика, че изказванията може да са няколко, но вредите са общи. Сега Рашков обжалва това определение и процесът ще се „отпуши“, когато по него се произнесе и Софийският апелативен съд. Той може или да прати делото на районно ниво, или да постанови, че то трябва да продължи в градския съд.

Борисов настоява да получи 27 000 лв., защото се е почувствал засегнат, че говорейки за злоупотреби със средства за автомагистрала „Хемус“, Рашков каза пред репортерите: „Тези средства са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, и с този собственик на тази банка, Бойко Борисов е имал общи фирми“. Борисов няколко пъти призова Рашков да се извини за „клеветите си“ и да каже коя е банката.

За разлика от делото срещу Рашков, което Борисов държи да води, лидерът на ГЕРБ се отказа от иска си срещу председателя на ПП Кирил Петков. В замяна Петков също оттегли тъжбата си срещу Борисов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Руските комунисти отбелязаха 100-годишнината от кончината на Ленин

Руските комунисти отбелязаха 100-годишнината от кончината на Ленин, съобщи ДПА. Лидерът на Октомврийската революция умира на 21 януари 1924 г. Привърженици на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) се събраха в Москва и други градове в страната, за да почетат паметта на Ленин. Те оставиха цветя и венци в мавзолея […]