Случайните открития, които промениха света

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

От пеницилина и анестезията до захарина, случайността изиграва основна роля за някои от най-големите постижения на човечеството. Ето как някои щастливи инциденти са поставили началото на гениални открития:

Пеницилин

Изобретател: Александър Флеминг

Година: 1928 г.

Какво се случи: По средата на експеримент с бактерии Александър Флеминг отива да си почива. Леко мърляв, той оставя мръсна чашка в лабораторната мивка.

Голямо откритие: Когато се връща, той вижда, че бактериите са се разпространили по цялата чиния, освен на мястото, където се е образувала плесен.

Резултатът: Това откритие води до две неща: 1) пеницилина и 2) г-жа Флеминг наема камериерка.

Анестезия

Изобретател: Хорас Уелс

Година: 1844 г.

Какво се случи: Хорас Уелс присъства на представление на известен по това време шоумен и химик. Той удря краката си в една дървена пейка, скачайки, но не изпитал болка. Уелс разбира, че шоуменът вдишва азотен оксид и решава да експериментира върху себе си, след като се налага да извадят зъба му.

Резултатът: Азотният оксид се превърна в ранна форма на анестезия.

Захарин

Изобретатели: Константин Фалберг и Айра Ремсен

Година: 1879 г.

Какво се случи: След като прекарва деня в изучаване на деривати от въглищен катран, Фалберг напуска лабораторията си в университета Джон Хопкинс и отива на вечеря.

Голямо откритие: Това, което яде, има особено сладък вкус, който установява, че идва от химическо съединение, което е посипал по ръката си. Най-хубавото е, че се оказва без калории.

Резултатът: Той тайно патентова това откритие, наричайки го захарин.

Микровълновата печка

Изобретател: Пърси Спенсър

Година: 1946

Какво се случи: Инженер в Raytheon Corporation, той работи по проект, свързан с радарите. Докато тествал нова вакуумна епруветка, той открива, че шоколадово парче в джоба му се топи по-бързо, отколкото очаквал. Той започва да експериментира, насочвайки тръбата към други предмети.

Голямо откритие: Магнетронът работи още по-добре върху пуканките.

Резултатът: Рейтън подава патент за първата микровълнова фурна, която тежи над 300 килограма и е висока 168 см.

Виагра

Изобретатели: Учени от Pfizer

Година: 1992

Какво се случи: Уелско селце е избрано за тест за хапче за борба със стенокардията. За съжаление на страдащите, то има малък успех срещу болестта.

Голямо откритие: Въпреки че не дава очаквания резултат, мъжете, участващи в проучването, отказват да спрат лекарствата си.

Резултатът: Учените пуснаха на пазара лекарството Виагра със съвсем различна цел.

Дъвка

Изобретател: Томас Адамс

Година: 1870 г.

Какво се случи: Той експериментира със сок от южноамериканско дърво като заместител на каучука. След грешка при монтажа, унилият изобретател слага парче в устата си.

Голямо откритие: Харесва му!

Резултатът: Адамс Ню Йорк №1 става първата масово произвеждана дъвка в света.

Ботокс

Изобретатели: Alastair и Jean Carruthers

Година: 1987

Какво се случи: Двойката използваше малки дози смъртоносен токсин за лечение на спазми на клепачите и на други очни мускулни нарушения, когато забелязват интересен страничен ефект.

Голямо откритие: Бръчките магически изчезнаха.

Резултатът: Безизразното лице се появи на бял свят, благодарение на ботокса.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Методи Лалов подаде оставка като шеф на групата на ДБ в СОС

Методи Лалов е напуснал поста си на председател на групата на "Демократична България" с Столичния общински съвет. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук: Днес на заседание на групата на "Демократична България" в СОС подадох оставка като неин председател. В израз на гласуваното ми доверие от столичани ще […]