Сметната палата ще прави одит на „Български пощи“

NetNews

Народното събрание възложи на Сметната палата да направи одит на състоянието на „Български пощи“. Причината – неизплатените заплати на служителите и хакерската атака.

Проверката ще бъде за периода 1 януари 2019 – 31 април 2022 г. Извършването на одита от Сметната палата трябва да започне от 23 май тази година, а внасянето на окончателния доклад за състоянието на „Български пощи“ в деловодството на Народното събрание е до 29 август.

Депутатите настояха проверката в „Български пощи“ да бъде по-всеобхватна, като някои от законотворците поискаха обхванатият период да е от 1 януари 2018 по предложение на „Възраждане“ или от 1 януари 2019 г. по предложение на БСП. Халил Летифов от ДПС пък поиска окончателният доклад на Сметната палата за одита на „Български пощи“ да бъде предоставен не на 29 юли, а на 29 август.

В крайна сметка народните представители отхвърлиха предложението одита на „Български пощи“ да започне от 1 януари 2018 г. Законотворците обаче приеха одитът на „Български пощи“ да е от година по-рано от 1 януари 2019 до 31 април 2022 г. Депутатите се съгласиха и с Халил Летифов от ДПС докладът за одита на „Български пощи“ да бъде предаден в Народното събрание на 29 август, а не на 29 юли.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова заяви, че няма неизплатени пенсии и великденски надбавки в пощите. Има малко изолирани случаи и не става въпрос на пречка за липса на пари. 100% от потърсените пенсии са изплатени, увери Константинова.

Инвестицията, свързана с дигитализацията на пощите в размер на над 68 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост, винаги са имали за цел освен да подобрят информационната сигурност, но да подобрят модернизацията на всички услуги на пощите. Константинова се надява Народното събрание да възложи на Сметната палата да извърши одит на „Български пощи“ за колкото е възможно по-дълъг период от време.

Тя е инициирала всички възможни проверки, които законът ѝ позволява, като напомни – одит от Министерски съвет, сезирала е финансовия министър да упражни правомощията си за спешна проверка от АДФИ, сигнали към НАП за това дали държавният бюджет е ощетяван, сезирани били МВР, ДАНС и ГДБОП. Резултатите са доста трагични, като продължава проверката от АДФИ.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"Изправи се, България" с подписка иска работещи антиинфлационни мерки за домакинствата

Партия „Изправи се, България“ започва подписка като част от национална гражданска инициатива с искания за работещи мерки за подкрепа на домакинствата срещу инфлацията, съобщи БНР. Началото на подписката в София ще бъде днес от 16:00 часа на площад „Славейков“, където лидерът на „Изправи се, България“ Мая Манолова ще коментира ефективността […]