Собствениците на „Ефбет“ с жалба до парламента за включването им в списъка по „Магнитски“

NetNews

Собствениците на „Ефбет“ Цветомир и Стефан Найденови, които бяха включени в т. нар. български разширен списък по американския закон „Магнитски“, са подали жалба до новосъздадената парламентарна комисия по въпроса, съобщи правният портал "Лекс".

Те настояват комисията, оглавявана от Надежда Йорданова от „Демократична България“, да установи защо въобще са вкарани в този списък, при положение че са прекратили всякаква свързаност с разследвания бизнесмен Васил Божков. Той, заедно с бившия депутат Делян Пеевски и бившия шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, беше включен от Министерството на финансите на САЩ в черен списък на замесени в корупция.

Пред парламентарната комисия Найденови подчертават, че те не са санкционирани по глобалния закон „Магнитски“, но са потърпевши от последващите „необосновани и незаконосъобразни действия на компетентните национални органи – МФ, НАП и ДАНС“, срещу тях.

Цветомир и Стефан Найденови настояват депутатите да проверят законосъобразността, ефективността и адекватността на действията на тези органи срещу тях и молят да бъдат изслушани от комисията.

Те разказват на депутатите как след като Министерският съвет реши да възложи на работна група да създаде списък на свързаните със санкционираните по „Магнитски“ в него е влязла гръцката компания „Интралот“. Шест дни по-късно тя е извадена от него, а там се появяват техните имена.

„Незабавно щом узнахме за предприетите спрямо нас действия, депозирахме писмо с подробно изложение на аргументи за липсата на каквато и да било свързаност с лицата от списъка на OFAC, с искане за незабавното ни премахване от списъка, като приложихме съответните безспорни доказателства“, изтъкват Найденови. И съобщават, че са се срещнали с шефа на Националната агенция за приходите Румен Спецов и той им е обяснил, че „Интралот“ е извадена от списъка, защото е чуждестранна фирма. „Този аргумент трудно може да бъде споделен, предвид наличието и към момента на 15 чуждестранни фирми в публикувания списък“, заявяват собствениците на „Ефбет“.

После пък шефът на ДАНС Пламен Тончев им казал, че всъщност „Интралот“ неоснователно е извадена от разширения списък по „Магнитски“ и трябва да бъде върната в него.

Найденови напомнят, че министърът на финансите Асен Василев заяви, че изваждането на „Интралот“ от списъка е заради допусната „фактическа грешка“ при вписването в Търговския регистър и Васил Божков неправилно е фигурирал като краен действителен собственик, но тя вече е поправена.

„В противоречие c горното, липсва каквато и да е било промяна по партидите в Търговския регистър на свързаните с Божков дружества „Лотери Дистрибюшънс“ ООД, ЕИИ 131251717, „Нешънъл Лотери“ ООД, ЕИИ 131251674 и „Нумерикъл Геймс“ ООД, ЕИИ 131252477, в които „Интралот“ АД (INTRALOT S.A.) продължават да фигурират освен като действащ и активен съдружник, притежаващ 49% от капитала им, и като действителен краен собственик и до днес, без да е налице никаква поправка.

В посочените дружества ние също неправилно сме посочени като действителни собственици, като към момента на декларирането, нито един от нас не е притежавал достатъчен процент от дяловете, а от 25 март 2020 г. насам нямаме абсолютно никакво участие в посочените дружества, за което още на 15 юни 2021 г. представихме на Постоянната работна група, категорични писмени доказателства, но същата бездейства и до днес“, пишат Найденови.

Те заявяват, че изключително бързото премахване на „Интралот“ от списъка без ясни мотиви и тяхното включване в него ги кара да се съмняват в законосъобразността на действията на работната група.

Баща и син Найденови напомнят, че заведоха и дела в Административен съд – София-град. И че по тях съдът посочи, че „липсата на предварително изпълнение, допуснато от органа или уредено от законодателя, налага извода, че подаването на жалба срещу оспорен административен акт има суспензивен ефект според общото правило на чл. 166, ал. 1 АПК.“.

В същия смисъл се произнесе категорично и Върховният административен съд по серия от жалби на засегнати, допълват от "Лекс". Не е ясно защо тогава списъкът продължава да съществува на сайта на Министерството на финансите, при положение че не е допуснато предварително изпълнение на решението на МС за създаването му и всички действия по изпълнение то му са незаконни фактически действия.

„Въпреки горното и изпратените от нас десетки писма оттогава, към настоящия момент, вече близо 60-ти ден, нашите имена и това на Боян Стефанов Найденов продължават да фигурират в Списъка без законово или друго основание за това. Същевременно, дружеството „Интралот“ АД (INTRALOT S.A.), което от близо 18 (осемнадесет) години има взаимоотношения с обвиняемия Васил Божков, е премахнато почти незабавно (в рамките на 6 дни)- немотивирано и противоречиво от списъка по РМС № 441.

Недоумение буди фактът, че в списъка, публикуван от българските власти са включени и продължават да стоят нашите имена и това на Боян Стефанов Найденов – на лицата, които първи, с риск за живота и здравето си, сигнализирахме за незаконосъобразната дейност на обвиняемия Божков и които сме защитени свидетели в делата срещу него; а в него не фигурират отсъстват липсват значителен брой от лицата от най-близкия бизнес и семеен кръг – като съпругата му, сестра му и сина му. На фона на големият брой юридически лица, включени в списъка „Магнитски“, буди също така недоумение малкият и по неясни критерии избран списък с физически лица в списъка на Министерство на финансите. Изключително тревожно е също така мълчанието на отговорните институции, които 60-и ден отказват каквато и да е комуникация или обратна връзка по случая за потърпевшите“, заявяват Найденови в писмото си до парламентарната комисия.

По делата, които Найденови заведоха след включването им в списъка, е приложена специална справка от проверка извършена от МВР за тяхна свързаност с дружества на Васил Божков. В нея Министерският съвет се уведомява, че и тримата – Цветомир, Стефан и Боян, не са свързани с компаниите, включени в черния списък на САЩ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Тежка катастрофа във Враца – мотоциклетист загина, врязвайки се в камион

Млад мотоциклетист е загинал, а друг е оцелял по чудо при тежка катастрофа с тежкотоварен камион във Враца, съобщи регионалното издание BulNews. Злополуката е станала минути след полунощ на бул. "Васил Кънчов" в града. По неофициална информация камионът е пътувал в посока автогарата, когато се е изнесъл вляво и след […]