Социалисти и антифашисти отбелязаха 9 септември в Ямбол

NetNews

Социалисти и антифашисти от Ямбол отбелязаха 9 септември пред Братската могила до читалище „Съгласие“ в града. На поклонението присъстваха областното и общинско ръководство на БСП, членове и симпатизанти на партията и на Българския антифашистки съюз.


„На 9 септември 1944 година антифашистките сили на Отечествения фронт свалят монархо-фашистката власт в страната ни. Днес паметните събития отпреди 77 години все още не са получили своята еднозначна оценка на обществото и специалистите. Но никой не може да отрече факта, че след 9 септември 1944 г. се сложи началото на мащабни и съзидателни икономически и социални промени в българското общество.


Днес трябва и помним поколението на антифашистите, които с кръвта си защитиха суверинитета и териториалната цялост на България и борбата и срещу хитлеро-фашизма. Днес трябва и помним поколението на строителите на социалистическото общество, наредило страната ни в първите 30 на световната икономика“. Това заяви общинският лидер на БСП Катя Георгиева.


Присъстващите отдадоха почит на загиналите антифашисти с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя на Братската могила. Мемориалът е изграден на мястото, където след 9 септември 1944 г. са погребани останките на загиналите през периода 1923 – 1944 години комунисти. На плочата са изписани имената на загиналите от Ямбол и Ямболския край. Днес обаче паметникът е в окаяно състояние и продължава да се руши. Конструкцията е напукана, облицовката му пада, а зелените площи и пространството около него са занемарени. Така видът му сякаш онагледява нестихващите и до днес спорове относно мястото, ролята и значението на 9 септември в историята ни.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Президентът: Икономически ръст от 9,6% осигурява достатъчно средства за адекватен отговор в кризата

Постигнатият ръст от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г., спрямо същия период на миналата година, предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Затова е необходима своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента. Около тази позиция се обединиха […]