Социалният министър: Работодателите не познават мерките, затова не са се възползвали

NetNews

Комбинацията от мерките може да помогне на един бизнес да излезе от кризата, убеждава социалният министър Деница Сачева. Според нея има достатъчно мерки, като голяма част от работодателите просто не са запознати с тях, затова и не са се възползвали, отбеляза тя в ефира на bTV.

„Част от мерките не се познават добре от работодателите, има по-скоро недоверие от тяхна страна затова, че няма да получат нищо, отколкото познаване на това, което предлагаме. Прекалено много мерки има и може би работодателите не могат да се запознаят с тях“, каза министърът.

В момента на сегашната изолация 356 000 са осигурените лица, които остават без работа. Има и много родители, които не работят, тъй като са затворени детските градини.

„10 700 родители са кандидатствали по мярката, която им е в помощ. От понеделник до сега пък за мярката от 24 лв. на ден са подали документи 1400 работодатели, като тя обхваща около 6000 души. Парите по мярката 80 към 0 ще започнем да изплащаме още сега, ще се работи и в дните между Коледа и Нова година“, заяви Сачева.

Относно хората, които ще получават само по 12 лв., защото са били осигурявани на 4-часов работен ден, Сачева каза:

„Хората трябва да познават своите осигурителни права и да ги отстояват“.

Около 2300 служители в Бюрата по труда в момента са свръхнатоварени. Освен регистрацията на безработни, те обработват и документи за кандидатстване по различните мерки.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Софи Маринова спасява млад мъж

С благородна кауза преди Коледа се заема Софи Маринова. Тя призова да помогнем на Васко – млад музикант и танцьор, когото диагностицират с остра миелоидна левкемия (АML), пише Novini.bg, позовавайки се на публикация в роден таблоид. За да пребори коварната болест, Васко ще трябва да премине скъпоструващо лечение с химиотерапия […]