Спад с над 20% на обявите за работа през ноември

NetNews

С повече от 20% са намалели обявите за работа у нас само през последния месец, съобщи БНР. Освен това през ноември предложенията са с 40 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

За първи път от началото на коронакризата негативната тенденция засяга всички сектори.

След оптимистичните данни за пазара на труда от август и септември, когато новите предложения на работодателите почти достигнаха нивата си от преди пандемията с разлика от 7%, през последните два месеца тенденцията отново е към траен спад.

През ноември обявите са с 36% по-малко отколкото през февруари, преди официалното обявяване на пандемията от коронавирус.

Засега най-чувствителен остава спадът в предложенията за работа, регистриран през март – 51 на сто.

За първи път от началото на кризата у нас се отчита спад на предложенията във всички сектори, дори в традиционно процъфтяващата Ай Ти (IT) индустрия.

Най-засегнати остават хотелиерството и ресторантьорството с повече от двоен спад – 56 на сто, следван от секторите "търговия и продажби" и "логистика".

Във всеки от големите областни центрове броят на предложенията за работа е намалял с приблизително 1/5.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Швейцария 18 лв на ампула, вместо 250 лв. от НЗОК в България

Тези дни под пара отново ми звънят познати, за да купя лекарства в Швейцария, които по различни причини не се намират в България. Всички знаем, че в България болните и нуждаещите се, често са оставени да се оправят сами. Адски стресиращо е да ти се обадят и да кажат “Моля […]