Специалният пратеник на Скопие: България на Кирил Петков ще вдигне блокадата на РСМ

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

Още по темата

30 дек 2021 19:50

99

30 дек 2021 16:25

631

29 дек 2021 10:42

689

„През 2021 г. в продължение на 8 месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС“, каза Бучковски.

Според него „въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни“.

Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на месец януари, каза още Бучковски пред местния сайт „Локално“.

„През 2022 година очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност“, каза още Бучковски.

По повод на твърденията на лидера на опозицията Христиан Мицкоски, който каза, че Кирил Петков не е храбър политик, специалният пратеник каза следното: „Не приемам позицията на Мицкоски, че Петков не е храбър политик…Петков говори за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков казва, че трябва да се зачитат и македонските червени линии“.

По отношение на промяната на учебниците Владо Бучковски казва, че това е задача на смесената историческа комисия, която трябва да постигне съгласие относно текстовете в учебниците. Обществото ни знае, че от доста време тази комисия не работи успешно върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за основно образование и за цар Самуил, поясни още той. Бучковски „вярва, че македонската страна е направила своите изводи от спора за конституционното име на РСМ с Гърция, в който времето не е било на тяхна страна“.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Освободен е мъжът, задържан с граната в новогодишната нощ в София

Снимка: Facebook Обвиненият в хулиганство 53-годишен бивш военен от Асеновград, който беше арестуван в новогодишната нощ на площад „Александър Батенберг“ в София, е освободен, съобщи Bulgaria on air. Той беше задържан и обвинен, тъй като е носел бойна граната, а преди това крещял и отправял послания, определяни като антиваксърски, и […]