Споделеното изкуство на Балканите – в галерия „Мисията“

NetNews

Фотографиите и графиките, създадени от участниците в Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“, могат да бъдат видени  в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи до 13 май 2022.

Изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“  е в чест на 75-годишнината на ЮНЕСКО и на 40 години от създаването на Националния дарителски фонд „13 века България“. Първата организация е патрон на фестивала, а втората го реализира успешно вече четири пъти.  Датата на откриването също не е избрана случайно –  в навечерието на 15 април, обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на изкуствата.   

Сред гостите на събитието бяха заместник-министърът на културата Весела Кондакова, съветникът на министъра на външните работи Татяна Казанджиева, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова, дипломати, директори на културни институции, преподаватели и студенти от Националната художествена академия.

Експозицията представя произведения от 25 автори от Националната художествена академия в София,  от Солунския университет „Аристотел“ – Гърция,  Националния университет по изкуствата в Букурещ – Румъния и Университета по изкуствата в Белград, Сърбия. Създадените специално за „Река на толерантността“ творби са дарени от авторите на НДФ „13 века България“ и са публикувани в специален двуезичен каталог, посветен на четвъртото издание на младежкия арт фестивал.

То бе различно, защото пандемичната обстановка наложи провеждането му да бъде онлайн. В обособено виртуално пространство на сайта на Фонда студенти и преподаватели от балканските държави обмениха енергия, идеи и умения.

Изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ бе открита от директора на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова, която заяви пред присъстващите представители на различни министерства и дипломатически мисии: “Това е изложба, която илюстрира как изкуството може да е истинският отговор за ролята на толерантността и свободата на изразяване в творческия дух. Разнообразието в експозицията показва таланта на младите творци от балканските държави и желанието за общо споделяне. Вярваме, че изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ ще гостува и на други сцени в чужбина, за да съ-споделяме заедно изкуството на Балканите.“

От името на вицепрезидента Илияна Йотова бе прочетен поздравителен адрес от члена на нейния екип Милена Димитрова: „Експозицията тази вечер събира млади и утвърдени автори, студенти и преподаватели от университети по визуални изкуства, създали творби, които влизат в съкровищницата на Фонда с визията си за споделени ценности. От създаването си преди 40 години НДФ „13 века България“ поддържа силна  връзка между българите по света и у нас и то не само в сферата на живописта, ами в науката, литературата, музиката, културното наследство“.

   Д-р Мила Старейшинска-Ангелова от името на Фонда каза: „Река на толерантността“ е ключов, важен проект за нас, защото събира в неформални образователни екипи студенти и преподаватели от балканските държави. Изключително сме щастливи, че 25-имата участници  припознаха темите на фестивала – толерантността, споделянето, творчеството.

Галерия „Мисията“ е стратегическо място в международния обмен. Имаме редица успешно реализирани партньорства с Държавния културен институт и съм убедена, че това е първата спирка на тази изложба“.

Директорът на Института Снежана Йовева-Димитрова увери присъстващите, че изложбата ще бъде предложена  да гостува в сградата на ЮНЕСКО в Париж и в българските дипломатически мисии, „защото тя е онзи инструмент, който показва, че изкуството може да сплотява“.

 

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Добавки за пенсионерите: Ще стигне ли агнешкото до тяхната трапеза?

Днес започна изплащането на добавките на пенсионерите за Великден. Допълнителната добавка, която ще получат пенсионерите, като подкрепа за Великден, е в размер на 70 лева. Тази сума не зависи от размера на получаваната пенсия и ще достигне до над 2 милиона пенсионери. Няколко часа след като получи добавката от 70 […]