Ники Илиев: Тежко ми е и ме боли да гледам мачове на Левски! Много е срамно!

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Бившият футболист и директор на Левски Николай Илиев коментира пред "Тема: Спорт" последните новини около "сините". Той взе отношение за бъдещия конгрес на БФС и сподели мнението си за промяна на формата на първенството. Славният бранител коментира и представянето на националния отбор под ръководството на Ясен Петров.

Г-н Илиев, следите ли ситуацията в Левски. Какво ви прави впечатление в последните месеци? – Следя какво се случва, но не гледам мачовете. Тежко ми е и ме боли да наблюдавам двубоите, проследих няколко, но много малко. Ситуацията в клуба е трудна и отборът предоставя слаби игри. Много е срамно моят любим отбор да стигне дотам, че да се бори за оставане в елита. Стискам им палци. Много неща трябва да се променят – организационно също. Ясно е, че трябват финанси, за да тръгне отборът нагоре. Надявам се да видим Левски, където му е мястото.

"Сините" продадоха Найджъл Робърта на Ди Си Юнайтед. Правилният момент ли бе за трансфера? – От една страна, Робърта бе най-добрият футболист на Левски и водеше тимът напред. Може да се каже, че беше играчът отбор. Но от друга, като има добра оферта, трябваше да се използва, защото след това не се знае дали щяха да влязат пари за него. Виждате какви са нещата и как се развива българският футбол. Сега беше точният момент за продажба. Естествено, Робърта ще липсва на отбора и беше важен с това, което показваше в последните мачове. Може би един от малкото качествени чужденци, които са идвали в България.

Ситуацията със Славиша Стоянович е неприятна в момента, след като се зарази с COVID-19, но преди това бе готов да си тръгне. Как ще коментирате това негово решение? – Не знам дали щеше да си тръгне, или не. Той каза, че не е искал да го направи. Работил съм със сърбин – Люпко Петрович, и съм радостен, че сме имали такива футболни взаимоотношения в Левски, но честно казано, и моето мнение е такова – на сърбин не разчитам, защото си спомняте, че на два пъти реши в даден момент, в който отборът върви нагоре, да си тръгне заради по-добра оферта. Просто не им вярвам на сърбите. За съжаление, такова мнение съм си създал за тях и не бих разчитал на такъв за треньор.

Какви са ви очакванията от трудната програма, която предстои на Левски в първенството – двубои с Черно море, Локомотив (Пловдив), Лудогорец и ЦСКА? – Очакванията ми, за съжаление, не са хубави, но се надявам да се променят нещата и всички футболисти да осъзнаят каква фланелка носят, за кой отбор и за коя публика играят. Трябва да дават всичко от себе си, поне това да виждат хората. Сигурен съм, че ако това на този етап се случи, ще могат да се представят по-добре и да зарадват феновете. Ясно е, че тази година Левски няма да спечели титлата или купата, но поне ще се даде някаква светлина за излизане от тунела, в който се намират. Не могат хората да остават разочаровани, след като си дават последния залък за клуба. Не всеки е финансово добре, но отделя средства и дава за Левски. Толкова много привърженици има, а от другата страна – никаква реакция и няма отплащане за това, което публиката прави за тях.

Бихте ли отличили някои от младите футболисти? – Никой не ми прави впечатление. Преди това казах, че не ги гледам, защото не искам да се нервирам и стресирам. Достатъчно ми е това, че моят любим клуб е стигнал дотам да се бори за оставане в елита. По всяка вероятност има млади играчи с качества, но ако ги показваха, резултатите щяха да бъдат други. Това означава, че сините са изостанали в много неща. Ясно е, че финансово е много трудно. Няма стабилност – има дългове от 30 милиона. Това е ужасно, но от друга страна, тези, които допринесоха за този дълг и направиха така, че едва ли не Левски да е пред фалит – защо държавата не ги разследва и намери. Много добре знаят кои са. Както и тези, които фалираха ЦСКА. Но са абдикирали от това. Може би някой е искал двата гранда да фалират.

В последните дни се заговори за промяна на формата в първенството. Какво е вашето мнение по въпроса? – Нашето мнение и това, което мислехме да направим с Любо Пенев, бе връщането на стария формат с 16 отбора. Но първото нещо, което задължително щяхме да направим, е да се допитаме до абсолютно всички клубове и решението да бъде общо от всички. Не да се взима индивидуално такова. Така може да се вземе правилното решение и по този начин щяхме да работим с Любо, ако бяхме спечелили корумпираните избори.

Споменахте Любослав Пенев, изненада ли ви завръщането му в ЦСКА след отстраняването на Бруно Акрапович? – Въобще не може да ме изненада това, защото Любо е един от най-добрите треньори в България. За да го вземат,знаят много добре, че той е човекът, който държи на реда и дисциплината. Естествено, никой не може да му се бърка в работата. Много малко са клубовете, които допускат това нещо, защото повечето от президентите предпочитат, каквото кажат, това да се прави. Да се ходи по тяхната свирка. Любо и аз не сме такива хора и много трудно някой ще го притиска. Радвам се, че се върна на това голямо ниво, защото има качества и е човек, който може да поведе отбора и всички други.

Предстои конгрес на БФС за избор на нов президент. Очаквате ли да има някаква промяна, въпреки че все още не са обявени кандидатите? – Всички се надяваме да се случи промяната. Тя е задължителна. Не трябва въобще да се мисли, че тези хора, с малки изключения, защото има и професионалисти сред тях, могат да останат в БФС. След тази поразия и унищожаване на българския футбол през последните 12-14 години. Призовавам футболните хора и тези, които обичат футбола, да направят тези промени, защото ще са за добро. Който и да застане друг, ще бъде много по-добре от тези, които в момента са вътре. Но там си трябва професионализъм и много работа. Необходимо е да се мисли само за футбола, а не как да печелиш покрай него. Трябва да се работи за неговото развитие. Кандидатури за момента няма, но много е смешно това, което се очертава, че едва ли не на този извънреден конгрес новоизбраното ръководство ще бъде само за седем месеца, а след това да има редовен. Няма такава пародия и смях. Не знам как да коментирам това нещо. Нали на самия извънреден конгрес може да се смени Уставът. Нали на него решават? Може да се промени и директно новото ръководство да бъде избрано за четири години. Защо не гласуват това? Оставете излишното харчене на пари. Вече игрите са на много високо ниво. Голяма част от членовете не пускат кокала. С Любо изредихме много нередности и фалшификации. Подадохме сигнали за сплашване на кметове, но никой нищо не разследва и не направи, за да може да се види дали е истина това, което казвахме.

Как ще коментирате представянето на националния отбор в първите три мача на Ясен Петров начело на лъвовете? – Прави ми впечатление, че отборът започва от мач на мач да надгражда. На този етап това е съвсем нормално. Не трябва да очакваме невероятни неща в тази ситуация, в която се намира българският футбол. Виждаме, че се копае дъното от 14 години. Дори не сме дъното, а както казваше Любо преди две години: "Дъното на дъното". Така, че няма за какво да имаме и големи очаквания към националния отбор на този етап. Естествено, трябва да се играе без никакво предаване и във всеки мач да се излиза за победа. За фланелката и България. Трябва да се раздават на терена. Дори да се постига минималното, т.е. да не се губи. За мен тези квалификации трябва да се използват, за да се направи боеспособен отбор за следващите и тогава вече да се класираме на голям форум. Много добре познавам Ясен Петров като човек и треньор. Виждал съм как играят неговите отбори – много по-атрактивно, със задържане на топката, с хубави моменти и ситуации пред противниковата врата. Чест му прави, че всичко поема върху себе си. Но трябва да проявим търпение. Вината е на цялата ни система. Тя не работи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Протести срещу COVID-19 и за мир в Германия

Няколкостотин души участваха в традиционните походи за мир, организирани през уикенда на Великден в много германски градове, предаде ДПА. В Мюнхен в проявата се включиха около 1000 души, които настояваха за премахване на ядрените оръжия. Те се обявиха и срещу използването на бойни дронове във военните операции, отбелязва БТА. В […]