Още злато за България!

NetNews

Ангел Русев спечели втора титла за България от Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва. В категория до 55 кг. 19-годишният ни щангист не остави никакви шансове на конкуренцията и безапелационно грабна победата. В двубоя нашето момче събра 258 кг. и с цели десет килограма преднина от втория – румънецът Валентин Янку се окичи със златото. В изхвърлянето той взе бронза със 111 кг., но в изтласкването бе без конкуренция и със 147 взе титлата.

Русев започна зле състезанието в изхвърлянето и подцени 105 кг. При повторния опит обаче показа, че няма никакви проблеми с тежестта и я вдигна лесно. Третият опит бе на 111 кг. и също бе успешен, като Русев показа, че има потенциал и за повече в изхвърлянето. Тази тежест донесе на Ангел трета позиция в движението. Победител бе Даниел Лунгу от Молдова със 113, а втори стана Муамер Шахин от Турция със 112.

В изтласкването Русев нямаше конкуренция и грабна титлата още с първия си опит на 140 кг. След това гонеше личен рекорд и европейски рекорд при юношите – 147 кг. При първия си опит на тази тежест не успя, но при втория съумя и с отлично състезание донесе втората титла на България. Втори остана Янку от Румъния с 248, а трети Дмитро Вороновски от Украйна с 247.

Ангел Русев е представител на силната русенска школа, с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. През 2019 г е европейски вицешампион за мъже от Батуми и златен медалист до 20 г. с 3 световни рекорда за юноши от Букурещ. Миналата пролет спечели сребро в кат. 61 кг на предолимпийския турнир за Световната купа в Иран. През 2018 г. отвоюва европейска титла до 17 г. в Милано и записа шесто място на световното първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан), а година преди това се върна с бронз от континенталния шампионат на 17-годишните в Прищина. Първият му голям успех бе европейското злато при 15-годишните от първенството в Томисл (Полша) през 2016 г. Световен рекордьор за кадети и европейски за юноши.

Така България вече има две титли и общо три медала от Европейското в Москва. Вчера Надежда Мей-Нгуен грабна титлата в категория до 45 кг., а сребърният медал взе Ивана Петрова. По-късно днес, от 20 ч. българско време на подиума в Москва излиза европейският вицешампион при младежите Стилян Гроздев в кат. 61 кг.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Георги Славов, водач на "Републиканци за България": Гласувах за държава с правила, за просперираща икономика и достоен живот за всички българи

Гласувах за бъдещето на Ямбол и на България, за държава с правила, за просперираща икономика и достоен живот за всички българи, заяви областният председател и водач на листата на „Републиканци за България” Георги Славов. Бъдещето минава през промяна, а промяната минава през гласуване, допълни още той, призовавайки за по-висока избирателна […]