Стаматов: Локдауните в образованието дълго ще бъдат наваксвани

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Стаматов: Локдауните в образованието дълго ще бъдат наваксвани

Снимка: БГНЕС

22 месеца няма никакво развитие в сферата на образованието. Това каза пред БНР Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

По думите му двата образователни локдауна са допринесли за сериозни дефицити и за значимо отдалечаване в социалната комуникация на подрастващите.

Това дълго ще бъде наваксвано… Стана ясно, че образованието е изцяло зависимо от решенията на министъра на здравеопазването, а това не е редно. Пропуските са много и не могат да бъдат лесно измерени. В този пандемичен период са пропуснати много социални умения. Откакто изпаднахме в тази обстановка, почти всички забравихме за традиционната шестобална система и почти всички оценяват знанията си като шестици. Никой не взима под внимание никаква друга оценка освен 6, коментира още той.

Стаматов допълни, че положителните Covid тестове сред учениците са единици и тестването в този вид показва, че учениците не са заразоносители.

Образователната система може да си спести този неспецифичен процес и той да се извършва на друго място или чрез други тестове. Дали да продължи тестването – решението е на политиците, каза Стаматов.

Той е категоричен, че образователната система повече не трябва да бъде затваряна.

„Необходим е сериозен дебат на национално ниво по отношение на редакция на учебните програми, учебните планове, учебното съдържание. Трябва сериозна подготовка с възможност за създаване на хибридни учебни планове, които да моделират съществуващите учебни с възможност за дистанционни формати за по-нататъшни подобни ситуации. Дебати за следващите стъпки, свързани с промени в средното образование, които да дадат възможност за продължаване на започнатите промени преди пандемичната 2020 година“, каза специалистът.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нинова: КЗП издаде заповедите към мобилните оператори - без ръст на цените

Вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че са издадени заповедите, с които се забранява увеличението на цените от мобилните оператори. „Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. […]