Стана ясно каква заплата е получавал Пеле в сравнение с днешните футболисти

NetNews

Кралят на футбола Пеле, който почина вчера на 82-годишна възраст, остави след себе си изключително богата кариера. Той е единственият трикратен световен шампион в историята и има над 1000 отбелязани гола. Това означава ли, че той е успял да забогатее от футбола? Не точно. Причината е, че по времето, когато Пеле бе на върха на кариерата си, футболистите получаваха доста по-малки възнаграждения в сравнение с парите, които футболните звезди получават днес.

Пеле е играл професионално само за два клуба в кариерата си. Това са Сантос от 1956 до 1974 година и Ню Йорк Космос от 1975 до 1977 година. От вестниците по онова време научаваме колко е получавал Пеле през 1961 година. Тогава годишната му заплата е била 2 милиона бразилски реала, което според специалисти отговаря на 70 хиляди реала днес или приблизително 13 хил. долара. В пика на кариерата му заплатата му е достигала до 19 хил. долара, обърнато в днешни суми.

Най-сериозни пари Пеле заработва при престоя си в Ню Йорк Космос. Там той се договаря за заплата в размер на 2,5 милиона долара, което отговаря на 10,9 милиона долара днес.

Според анализ на списание „Форбс“, ако Пеле играеше днес, щеше да получава заплата в размер на 223 милиона долара на година. Клаузата му за откупуване пък би била 300 милиона долара. Това означава, че той би бил най-скъпоплатеният играч в модерния футбол.

За сравнение, най-скъпоплатеният в момента футболист Килиан Мбапе получава 128 милиона долара на сезон, следван от Лионел Меси със 120 милиона, Кристиано Роналдо със 100 милиона, Неймар с 87 милиона, Мохамед Салах с 53 милиона и Ерлинг Холанд с 39 милиона долара на година.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Защо изтребваме прилепите у нас с пестициди? Нада Тошева пред ФАКТИ

Как човешките дейности подлагат животинските видове на риск и защо? Разбира се, става въпрос за обезлесяване, замърсяване, неустойчиви земеделски практики (в това число свърхизползване на пестициди, разораване на пасища), неустойчиво използване на водите и т.н. По темата пред ФАКТИ говори Нада Тошева от WWF България. – Г-жо Тошева, защо популациите […]