Стартира програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

NetNews

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ. Това съобщи директорът на териториалното поделение на институцията в Ямбол Георги Миланов. Програмата ще се осъществява в 52 балнеохотели и специализирани болници за рехабилитация. От началото на седмицата в стая П- 05 на партерния етаж в административната сграда на ТП на НОИ – Ямбол се приемат документи, извършва се заверка на медицинското направление и се издават удостоверения за профилактика и рехабилитация. Гражданите могат да се възползват от тези услуги в диапазона от 09.30 часа до 11.30 часа всеки работен ден.

Програмата за един човек е с продължителност 10 дни, като НОИ заплаща стойността на 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно, частична помощ за храна до 7 лв. дневно и нощувките  – до 20.70 за една нощувка.

Паричните помощи за профилактика и рехабилитация от НОИ се предоставят еднократно за всяка календарна година и право за ползването им имат осигурените за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест, ако за тях са били внесени или дължими осигурителни вноски за 6 последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията.

Право за ползване на програмата имат и хората с лична пенсия за инвалидност, които не са навършили съответната възраст за пенсиониране за осигурителен стаж и възраст и срокът на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК не е изтекъл.

Задължително условие за ползване на програмата е заболяването да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Необходимите документи за ползване на програмата са: медицинско направление от лекуващия лекар, документ за самоличност (за справка), документ по образец, удостоверяващ осигурителните права на лицето, всички медицински документи, доказващи заболяването според конкретния случай, ако има – валидно експертно решение на ТЕЛК, копие на експертно решение за признаване на професионална болест.

Желаещите лица за профилактика и рехабилитация представят посочените документи в ТП на НОИ по постоянен или настоящ адрес, в срок до 10 работни дни преди датата на постъпване при изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация.

Допълнителна информация може да бъде получена на телефони: 046/68-59-11, от служителите в стая П-05, от информационното табло на партерния етаж в ТП на НОИ– Ямбол и от официалната интернет страница на НОИ – меню „Обезщетения”, подменю “Профилактика и рехабилитация”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нинова призова ИТН, ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" заедно да спрат концесията на Летище "София"

Моделът ГЕРБ е вече пропукан и предприемат действия да се окопават във властта и да залагат мини през следващото управление, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление от централата на партията. Според нея ударно по бързи процедури се слагат нови ръководства с нови мандати на ключови държавни дружества, започнала […]