Статуя на командващ конфедеративните сили беше свалена

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Най-известната статуя на командващия конфедеративните сили по време на гражданската война в САЩ Робърт Лий беше свалена днес от постамента си в град Ричмънд, щата Вирджиния, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало след продължила една година съдебна битка за съдбата на монумента, който беше и във фокуса на протести срещу расизма. Статуята с височина от 6,4 метра беше свалена с помощта на кран от 12,2-метровия си гранитен пиедестал и поставена на земята. Представители на градските власти казаха, че сега паметникът, който представя Робърт Лий с униформа на кон, ще бъде преместен на сигурно място – в склад, който е собственост на на щата, – докато се вземе решение за бъдещето му.

От 1890 г. монументът се издигаше в Ричмънд – някогашната столица на робовладелската Конфедерация – група от южни американски щати, които се сражават срещу силите на Съюза в Гражданската война през 1861-1865 г. Паметниците на лидерите на Конфедерацията станаха мишена на протестното движение срещу расизма в САЩ. Защитниците на тези монументи пък казват, че те отдават почит на смелостта на онези, които са се сражавали за Юга. През последните шест години в САЩ са били премахнати над 300 символа на Конфедерацията и на движението на белите супремасисти, а остават около 2000, според активистка група.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Случайните открития, които промениха света

От пеницилина и анестезията до захарина, случайността изиграва основна роля за някои от най-големите постижения на човечеството. Ето как някои щастливи инциденти са поставили началото на гениални открития: Пеницилин Изобретател: Александър Флеминг Година: 1928 г. Какво се случи: По средата на експеримент с бактерии Александър Флеминг отива да си почива. […]