Стефан Тафров: Напълно е възможно да се отвори втори фронт

NetNews

„Напълно е възможно да се отвори втори фронт на северната граница срещу „Хизбула“. Именно затова САЩ изпратиха тези два самолетоносача и други кораби, за да сплашат „Хизбула“ и да респектират Иран“, заяви пред bTV бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров.

„Хамас“ не е способен да унищожи Израел, но групировката се оказа изолирана в самата ивица Газа, защото става все по-непопулярна сред собственото си население“, посочи той.

„Също така все повече арабски държави виждат, че Израел ще съществува и започват да нормализират отношенията си с него“, подчерта бившият посланик на България в ООН.

По думите му „Хамас“, зад които стоял Иран, използвали възможността преди да се нормализират отношенията между Израел и Саудитска Арабия, за да атакуват.

„Хамас“ е силен, но „Хизбула“ е още по-силен. Те имат повече ракети и могат да нанесат повече поражения на Израел“, каза той

По думите му Израел изчаква, за да атакува, но не само заради лошото време, но и защото „Хамас“ цели обществеността да се обърне срещу Израел при влизането и избиването на цивилно население в ивицата Газа.

„Израел, под натиска на САЩ и ЕС, забавя този момент, защото иска да се увери, че броя на цивилните жертви няма да е прекалено голям. Стои и въпросът за заложниците“, уточни той.

Тафров посочи, че имало предположения, че се готви посещение на президента на САЩ Джо Байдън в Израел. По думите му шест цистерни с гориво пресекли границата на Египет с ивицата Газа.

„Главните врагове на палестинците са „Хамас“ и „Хизбула“, а не Израел“, заключи бившият посланик на България в ООН.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Иран предупреди: Времето изтича

Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан предупреди, че остава все по-малко време за намиране на политически решения, които да предотвратят неизбежното според него „разширяване“ на войната между Израел и „Хамас“, предаде Франс прес, съобщи БТА. В телефонни разговори с външните министри на Тунис, Малайзия и Пакистан Амир Абдолахиан „подчерта, […]