Стойчо Стойчев: Путин отдавна е вдигнал ръце от нашия регион, негов план максимум е да се справи с Украйна

NetNews

„Най-лесният и най-изгодният начин за Русия да държи България неутрална или безобидна е като правителството на Кирил Петков продължава да управлява. … Няма нито вътрешна сила – ГЕРБ, ДПС, нито външна – чужда държава, ако щете, която да има интерес в момента да сваля българското правителство. Надали ще има предсрочни избори“.

Това мнение изказа пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Според него руският президент Путин отдавна е „вдигнал ръце от нашия регион“, в други места се е прицелил, негов план максимум ще е „с Украйна да се справи“:

„Нещото, което Русия има интерес да поддържа, е максимален неутралитет на България. Правителството на Кирил Петков е перфектно като конструкция за такива замисли, защото, когато имаш коалиция от 4 партии, половината от които нямат политически опит, другите нямат опит в коалиционното управление, нямат сходства в програмите – те са много лесни за пращане в ступор, да не правят нищо“.
По думите му президентът Румен Радев вече е отчел като капитална грешка това, което направи с „Продължаване промяната“, като им гласува доверие и повлия така на много избиратели, които да гласуват за тях:

„ПП дължат големия си успех до голяма степен на авторитета, който Радев имаше към момента на изборите, и на подкрепата, която той индиректно заяви към тях. Президентът вече си е взел бележка и вече няма да подкрепи нито пряко, нито косвено следваща политическа сила по този начин. Т.е. няма да прехвърли по този начин личната си популярност на партията на Стефан Янев, ако допуснем, че са в добри отношения, но доколкото чувам, че не са в особено добри. … Радев ще се опита да запази общественото доверие в годините, в които не може пряко да се ангажира с партийно строителство. Предполагам, че би искал да има повече контрол в една бъдеща партия под неговото менторство. Стратегията, която е приел, е да изчака, съхранявайки своя авторитет, на базата на изостреното опозиционно говорене. Той видя, че това работи в противоборството му с ГЕРБ, т.е. да критикува постоянно управляващите по ключови теми“.

Това ще е Радев през следващите 4 години, обобщи политологът.
„За Корнелия Нинова е прекрасно да бъде вицепремиер, за да се конфронтира с президента Румен Радев легитимно. Този сблъсък е възможен, когато тя е във властта. За нея това е изключително удобна позиция, за да се бори за тази група от българските избиратели, към която има доста апетити от Костадин Костадинов и Стефан Янев“.

Според Стойчев лидерката на БСП ще намери вариант партията да остане в управляващата коалиция дори и при решение на парламента за предоставяне на военна помощ за Украйна – дали с формулировката на решението, или „с прехвърляне на решението на някакъв колективен орган, който да реши друго, а не това, което е декларирала Нинова“.
Политологът коментира и хипотеза, при която парламентът не приема решение за изпращане на военна помощ за Украйна:

„ПП, ДБ и ИТН ще продължат да управляват с БСП с отвращение. Може би ще кажат, че ще продължат, за да махнат Гешев“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Какво е първото впечатление, което правите според зодията

Всички ние притежаваме минимум една основна черта от характера си, която определя нашето излъчване и винаги изпъква силно, когато се запознаваме с някой нов човек или отидем на първа среща. За това до голяма степен е отговорен и нашия зодиакален знак! Ето как вашият зодиакален знак влияе на първото впечатление, […]