Столтенберг: Рискът от конфликт с Русия остава

NetNews
Столтенберг: Рискът от конфликт с Русия остава

Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че рискът от военен конфликт между алианса и Русия остава, но страните могат да постигнат политическо решение за преодоляване на различията помежду си. Той изрази това мнение в интервю за британския вестник „Файненшъл таймс“.

„Възможно е да се намери политическо решение, като се вземат предвид опасенията на Русия. <…> Но рискът от конфликт остава“, заяви Столтенберг и заплаши с „мерки за сдържане на НАТО“, ако отношенията между Алианса и Русия се влошат. Той добави, че НАТО „ще се надява на най-доброто и ще работи усилено за това, но ще се подготви и за най-лошото“.

Столтенберг повтори, че алиансът не е готов да обсъжда гаранции за неразширяване на НАТО на Изток, както иска Москва, тъй като това би противоречало на „основните принципи“ на организацията. Същевременно той подчерта, че НАТО и САЩ са готови да водят диалог по мерки, насочени към намаляване на риска от конфликтни ситуации, по-специално „по отношение на контрола на въоръженията, усилията за осигуряване на по-голяма прозрачност на военните дейности, ученията и комуникационните линии“.

Генералният секретар на НАТО предположи, че на срещата следващата седмица няма да бъде намерено окончателно решение за преодоляване на различията между страните. Той заяви, че ще са необходими няколко кръга от преговори, за да се постигне напредък. „Готови сме да подобрим отношенията си“, заяви Столтенберг. „Вече сме доказали, че сме способни на компромис и намиране на политически решения с Русия”, добави той пред авторитетната британска медия.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

8 ползи от самозадоволяването за жените

Много хора си мислят, че като имаш постоянен партньор, сексът става редовен, вечен и абсолютно вълшебен и всичко е прекрасно, защото се обичате. Оказва се, че това са съвсем нереалистични очаквания, особено след като се появят и децата. Обикновено майката е твърде уморена, за да мисли за секс, пише trafficnews.bg. […]