Стотици гайди огласяват Златоград

NetNews

Гайдарско надсвирване и надиграване на танцови състави огласяват Златоград навръх Гергьовден, съобщават от общинската администрация. Надсвирването с гайди е част от програмата, съпътстваща традиционния празник на родопското чеверме на 7 май.

Изпълнители на гайда от Смолян, Златоград, Пловдив се включиха в музикалния конкурс, разделен в четири възрастови категории. Специалната награда при най-малките гайдари – до 10 г., бе присъдена на 5-годишния Ивайло Йорданов.

При изпълнителите от 11 до 14 г. първа награда спечелиха Иван Карабетев и Мартин Кабаков. Във възрастовата група от 15 до 18 г. призът бе за Даниел Йотов. Класирането на гайдарите над 19 г. води Иво Джамбазов, който спечели и специалната награда на кмета на Златоград Мирослав Янчев за най-добро изпълнение на „Излел е Делю Хайдутин“. Лауреатът на кметската награда бе определен лично от Валя Балканска. Специални награди се присъдиха и на двете дами гайдарки, които се включиха в надсвирването – Даниела Гайдарова и Аделина Чолакова.

Участниците в музикалния конкурс бяха оценени от жури с председател Тодор Кайков, в което участваха и именитите гайдари Костадин Илчев и Петър Янев.

На празника в Деня на храбростта прозвуча пожелание Св. Георги да закриля майките и децата от Украйна, които бяха сред публиката на фолклорния концерт.

Родопски фолклор ще звучи в Златоград и днес по време на Празника на чевермето.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Илиана Раева: Левски европейски!

Илиана Раева направи пореден емоционален коментар по адрес на Левски. Този път той бе инспириран от победата с 1:0 над Черно море във Варна. „ЛЕВСКИ ЕВРОПЕЙСКИ!!!! МЪРИ СТОИЛОВ ВЕЛИКАН!!!! СТРАХОТЕН МАЧ!!!! ОБИЧАМ ТЕ, ЛЮБОВ МОЯ!!!! ГИГАНТ!“, написа съпругата на Наско Сираков във Фейсбук.