Стотици се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир

NetNews

Стотици миряни се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията. По традиция, на втория ден на Великден хора от различни краища на страната тръгнаха със светинята до мястото, където е открита в началото на ХVІІ век.

Както на всяка такава лития се молим възкръсналият Христос да благослови целия свят, да го осени с мир, благоденствие, с братолюбие и да направи Господ всички нас по-добри. Това каза Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир. По думите му, тази година всички молитви са за мир. Изпитанията ни правят по-силни, обединени и благословени, и в тези моменти се нуждаем най-вече от това да чуем гласа на Христос, който ни говори: бъдете братя, загърбете всички злини и противоборства, бъдете единни, каза още епископ Сионий. По думите му, чудото е нещо насъщно в живота на вярата и църквата, и много хора идват днес, за да благодарят.

Шествието започна с песнопения от манастирския храм и ще продължи през планината до църквата „Свети Архангели“, намираща се в Клувията, в непосредствена близост до скалната ниша, в която е била скрита светинята.

Късно следобед иконата ще бъде върната в манастира отново с песнопения и придружена от вярващите.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Стъпка по стъпка Григор Димитров прогресира

Стъпка по стъпка Григор Димитров се приближава към топ 20 в световната ранглиста. Миналата седмица най-добрият ни тенисист при мъжете взе участие в турнира от категория АТР 500 в Барселона, където постигна победа над Федерико Кория на старта, но отстъпи във втория етап на топ поставения Стефанос Циципас. Това му […]