Стотици учители стачкуват

NetNews

Стотици унгарски учители се присъединиха към разширяваща се стачка в училищната система на страната след решението на правителството да уволни няколко преподаватели заради протест срещу ниското заплащане, пише Bloomberg.

Почти 700 учители от 71 училища напуснаха работа в петък, принуждавайки няколко институции да преустановят часовете, според страницата на Учител за учители във Facebook, която събира информацията, предаде Агенция „Фокус“.

Хиляди ученици и студенти се присъединиха в знак на солидарност, като много от тях залепиха черни ленти на устата си. Те осъдиха това, което нарекоха твърда реакция на правителството на премиера Виктор Орбан да заглуши учителите, които получават едни от най-ниските заплати в Европейския съюз.

Настоящите протести се разширяват от първоначално искане за повишаване на заплатите до правото на стачка. По-рано тази седмица бяха уволнени осем учители за стачка по време на учебни часове, което правителството на Орбан обяви за незаконно.

Министерството на вътрешните работи, което контролира училищната система, заяви в изявление в сряда, че решението му е „непоклатимо“.

Този ход поднови протестите, които достигнаха своя връх на 23 октомври, когато според някои оценки около 80 000 души излязоха на улицата в един от най-големите протести след завръщането на Орбан на власт през 2010 г.

Учители и ученици планират да излязат по улиците в събота вечерта в Будапеща.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Японски пикап на водород

Toyota работи над интересен проект, който да добави още един водороден автомобил към гамата на японския производител, след като от компанията вече успешно представиха две поколения на Mirai.Този път автомобилът на който работят японците е в коренно различен клас, а готовият прототип трябва да е готов през 2023 година. Toyota […]