Странна инвестиция на BMW с цел да осигури мед за задвижващите си системи

NetNews

BMW инвестира в американската компания Jetti Resources, за да популяризира отговорния и щадящ ресурсите добив на мед. Медта е една от основните суровини в производството на електрически задвижващи системи.

BMW не разкрива размера на инвестицията в американската компания, която е основана през 2014 г. Jetti Resources е базирана в Колорадо и разполага с иновативна технология за извличане на мед от неизползвани досега руди, които не могат да бъдат обработени.

„Ефикасният процес може да ни помогне да подобрим отпечатъка на BMW Group върху околната среда, въпреки нарастващото търсене на суровини“, казва Волфганг Обермайер, ръководител на отдел суровини и производствени партньори към BMW Group.

Твърди се, че процесът на Jetti Resources прави възможно възстановяването на задържани преди това медни ресурси и по този начин увеличава производствения обем и експлоатационния живот на съществуващите инсталации за добив.

И още: „Методът на Jetti Resources позволява на медните мини да използват т.нар. купчинно излужване на тези руди, което отделя около 40% по-малко емисии на CO2 в сравнение с традиционното извличане на суровини и използва само приблизително 50% от водата.

Технологията вече се внедрява с голям успех в индустриален мащаб. Jetti Resources планира да продължи глобалната експанзия заедно със своите партньори“, обясняват от базирания в Мюнхен автомобилен производител.

Известно е, че BMW Group се стреми поне половината от глобалните си продажби да идват от изцяло електрически превозни средства до 2030 г. За да осигури материали с прозрачност и проследимост на обработката на суровините в рамките на сложната мрежа от доставчици, BMW Group участва в Catena-X, съюз за сигурен и стандартизиран обмен на данни във веригата за доставки.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Марая Кери обича Коледа сега заради трудното си детство

Тежкото детство на Марая Кери е причината тя да обожава Коледа като вече пораснала. Израснала в семейство, в което невинаги е имало празнична украса и трапеза, днес тя прави всичко възможно да направи празниците незабравими за децата си. Това призна самата тя в интервю за списание W. „Когато израснеш с […]