„Строявайте се с якета. Има евакуация“. Заплахи за бомби затвориха десетки училища в София, Бургас и Варна

NetNews

Сигнали за поставени взривни устройства бяха получени по имейл в десетки училища в София, Бургас и Варна. В София писмото е получено в най-малко в 16 училища по информация на БНР. В Бургас също са получени най-малко 16 мейла, а за Варна се съобщава, че мейлът е получен във всички училища.

Учебните заняти в повечето училища занятия бяха прекратени и полицията претърсва сградите. Родителите прибират децата си.

Няма открити взривни устройства. Решението дали учебното заведение ще остане затворено или не, е на директора, допълват от Столичната полиция.

“Строявайте се с раници и якета. Има евакуация. Това са казали на децата”, каза майка на ученик от 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София. Училището ще е затворено до 13 ч. във вторник, така е по изисквания, са обяснили от ръководството на училището.

Анонимните сигнали за бомби са изпратени като еднотипни имейли, адресирани като „ важно съобщение” от името на Егор Синянский. В тях пише „Ние сме от организацията MFUL. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще се взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете” .

В мейла има и телеграм канал на „организацията“. Проверка на Свободна Европа показа, че каналът той е създаден едва преди два дни. В едно от последните съобщение в него (към 14 ч. в понеделник) има „послание“, написано на не особенно добър английски език. В него се казва, че „FMUL не може да бъде спрян, ще бъдем навсякъде. Ние ще бъдем навсякъде в България, Македония, Гърция и останалата част от Европа“. „Ще застрелям и ще блокирам всички ваши училища, университети, детски градини“, пише още в канала. В следващо съобщение са добавени целият Европейски съюз и Русия.

Подобна вълна от бомбени заплахи има и в Северна Македония, където от началото на войната в Украйна са получени бомбени заплахи за над 700 такива обекта, сред които и много училища. Според министъра на вътрешните работи на Македония Оливер Спасовски писмата идват от Иран и Русия. Пред Свободна Европа – Македония на 26 март той каза, че зад заплахите стои организирана група, която скоро ще бъде разкрита. Досега е повдигнато обвинение само на едно лице – 15-годишно момче.

Мащабното изпращане на бомбени заплахи се нарича swatting. Големи вълни от заплахи имаше и в Русия и Украйна в края на 2021 г и началото на 2022 г. Разследване на BBC установи тогава, че в Telegram има повече от 20 общности, чиито членове се състезават кой ще успее да „заложи бомби“ в най-много обекти. Някои от тях се опитват и да печелят пари от това.

Мейлът от който идват заплахите в България е регистриран с името на Егор Синянский в gmail.com. Използването на мейл регистриран в услугата предлагана от компанията притежаваще и Google не е обичайно за компютърни престъпници с опит.

На втори април в България предстоят парламентарни избори. Голямата част от секциите са разположени именно в училища.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

За хората с увреждания: Последен ден за подаване на заявления за гласуване в подвижна урна

Снимка БГНЕС Днес е крайният срок, в който избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Те могат да заявят гласуване в подвижната урна, при условие че в населеното място, където ще гласуват, е назначена подвижна СИК. Това се посочва в хронограмата за вота, […]