Събитията в Червено море, Сирия и Ирак предвиждат разрастване на конфликта в Газа, заяви Фидан

NetNews

Ако конфликтът в Газа не бъде прекратен, има риск да се разпространи и в други региони, предупреди външният министър на Турция Хакан Фидан по време на пресконференция след среща с хърватския си колега Гордан Гърлич Радман, предаде Анадолската агенция (АА) и БТА.

Фидан призова международната общност да подкрепи „усилията за постигане на трайно прекратяване на огъня в Газа“.

„Многократно сме говорили за риска от това конфликтът в Газа да се разпространи в други региони. Всички очакваха напрежението да ескалира в Ливан, но това се случва по други места. Случващото се в Червено море, Ирак и Сирия е предвестник за това, че войната в Газа, ще се превърне във водовъртеж и ще погълне още територии“, заяви министърът, цитиран от АА.

Фидан посочи, че без осигуряването на „равноправен диалог, в който ще бъдат взети предвид интересите и правата както на Палестина, така и на Израел, както и възможността за равен суверенитет за двете нации, няма да бъде възможно конфликтът да бъде разрешен“.

„Подходите, при които се дава приоритет на интересите на Израел за сметка на тези на палестинците, няма да донесат мир и в дългосрочен план, ще живеем в постоянна конфликтна зона“, каза още Фидан, като отбеляза още, че според него много държави запазват мълчание пред ситуацията.

Конфликтът в Близкия изток ескалира драматично след проникването на бойци на „Хамас“ на израелска територия в ивицата Газа на 7 октомври 2023 г. При атаките бяха убити жители на граничните селища и бяха взети за заложници повече от 240 души от двете страни, включително деца, жени и възрастни хора.

Хърватският външен министър на свой ред акцентира върху позицията на Турция като кандидат член на Европейския съюз.

„За нас Турция ще си остане ключов партньор в ЕС“, подчерта той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Централна и Източна Европа ще е двигател за растежа на Европа през 2024 г.

Анализаторите на „УниКредит“ очакват икономиките в ЦИЕ да нараснат с около 3% през 2024 г. и 2025 г., сходни темпове на растеж ще отбележат и Западните Балкани, сочи проучване на банката, представено по време на форума за Централна и Източна Европа Euromoney. Финансовата институция е основен спонсор на събитието, което […]