Съветският паметник в София осъмна изпочупен в деня на създаването на Червената армия

NetNews

Паметникът на Съветската армия е бил изпочупен в нощта срещу четвъртък. Няколко от лицевите плочи, на които личи надписът „На Съветската армия освободителка от признателния български народ“, са счупени и откъртени.

По информация на “Дневник” предполагаемият извършител е бил района на монумента, когато на мястото са пристигнали полицаи.


Впоследствие мъжът е заявил пред журналисти, че е счупил плочите в знак на протест срещу непредизвиканата военна инвазия на Русия в Украйна. В петък се навършва точно една година от началото на пълномащабната война.

На 23 февруари пък се отбелязва 105-годишнината от създаването на Червената армия. Тя е основана на този ден през 1918 г. като за неин основател се смята Лев Троцки.


През 1946 г. Червената армия е прекръстена на Работническо-селска червена армия, а след това е преименувана на Съветска армия.

Съветският паметник много пъти е ставал обект на посегателства в знак на протест срещу руското влияние в България и руската агресия в Украйна.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Митничари откриха на Лесово украинска валута за близо 400 000 лева в стените на микробус

Митническите служители на граничен пункт Лесово откриха недекларирани 7 840 000 украински гривни с левова равностойност близо 400 000 лева, съобщиха от Агенция "Митници". Валутата е била укрита в тайник в микробус с молдовска регистрация.