Съдебна сага: Присъдата от 4 години на Марешки така и не е дошла за обжалване във ВКС

NetNews

10 месеца, след като Апелативният съд във Варна се произнесе за втори път по делото срещу бизнесмена и лидер на „Воля“ Веселин Марешки, казусът още не е стигнал до Върховния касационен съд. Това показа проверка на „Сега“ на движението по делото.

През март м.г. апелативните съдии определиха 4-годишна ефективна присъда на Марешки, след като признаха него и подсъдимата с него Красимира Колева за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да плаща по 10 хил. лв. месечно, го заплашили с увреждане на имущество – разрушаване на стопанисваното от него заведение, създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието им било придружено с унищожаване и повреждане на имущество, и е нанесло значителни вреди, съобщи съдът. Колева бе осъдена на 3 години и половина затвор. Апелативният съд им определи и глоби: 8000 лв. за Марешки и 6000 лв. за Колева. Двамата трябва солидарно да заплатят на Миланов, който е граждански ищец по делото, 30 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Тази присъда обаче е обжалвана и предстои да бъде разгледана от Върховния касационен съд. Папките с делото обаче още не са отпътували за София. Причината е, че първо е чакано допълнение към жалбата на Марешки срещу присъдата, а вече се чакат уведомления, че останалите страни в процеса са получили въпросното допълнение.

Делото „Марешки“ се прехвърля между инстанциите от 2015 г. насам. Последно то се върна във Варна, след като Върховният касационен съд прие, че при първото гледане апелативните магистрати са допуснали съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Преди това Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата.

И досега процесът не се развива особено бързо. При второто гледане на делото от апелативния съд то се оказа блокирано(link is external), защото много съдии си направиха отвод. После върховният съд се съгласи да го отлага заради изборите, а накрая постанови решението си след двумесечния препоръчителен срок. Преди това отново делото циклеше, защото 3 месеца документите по делото пътуваха от Варна към София.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Левски официално привлече трето ново попълнение

ПФК Левски подписа договор с полузащитника Асен Чандъров. Контрактът е за срок от 1.5 години. Халфът е роден на 13 ноември 1998 година в София. Юноша на Левски, а първия си професионален договор подписва със Септември през лятото на 2015 година. Изиграва 8 мача и вкарва 2 гола за тима. […]