Съдиите избират свои представители за ВСС

NetNews

Общото събрание на съдиите от цялата страна избира членове на Висшия съдебен съвет /ВСС/. Изслушването на кандидатите е днес, а гласуването – следващата събота, предаде БТА.

Заради COVID-19 събитието ще е предимно онлайн, като гласуване ще има и с бюлетини. За да участват в Общото събрание, съдиите от България трябва да бъдат в конкретни зали във всеки град, откъдето чрез видеоконферентна връзка ще се включат в процеса. Преди всичко, трябва да бъдат избрани членовете на избирателната и секционните комисии.

Събранието днес ще бъде открито в 10.00 ч. от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. При липса на кворум – регистрирани по-малко от половината имащи право на глас съдии, то ще бъде отложено с един час по-късно и ще се проведе независимо от броя на присъстващите.

Определеният дневен ред предвижда и избор на председател на събранието, след което ще бъде изслушването на всеки от кандидатите – Деян Денев – съдия в окръжния съд във Варна и Марина Михайлова – съдия във Върховния административен съд. Те ще представят своите концепции за дейността на Висшия съдебен съвет и ще отговарят на въпроси. До извънредния избор на двама членове се стигна след оставки в кадровия орган. Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки на 18 юни, а преди около месец съдии призоваха за бойкот на събранието, после започна и подписка с искане за колективна оставка на целия съвет.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта на деня: Гриловани зеленчуци със специален сос

Необходими продукти: Зеленчуци (патладжани, тиквички, чушки, моркови, червен лук, карфиол, гъби, лимони) 250 гр. кисело мляко сока на ½ лимон 100 гр. мед пресни билки (кориандър, магданоз, босилек сол и черен пипер) Начин на приготвяне: Зеленчуците се измиват и нарязват на тънки филийки. Малките моркови могат да се оставят и […]