Съдът назначи допълнителна експертиза за откритите в дома на Бобоков артефакти

NetNews

Русенският окръжен съд назначи днес допълнителна тройна съдебно-археолгическа експертиза за намерените артефакти в дома на бизнесмена Пламен Бобоков.

Обвинението срещу него е, че на 17 юни миналата година в дома си в Русе държал 50 върха на стрели и копия – на обща стойност 652 лева, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, припомня БТА.

Искането за допълнителна експертиза бе отправено по време на днешното заседание от адвоката на Бобоков Ина Лулчева, а съдът го одобри.

Вещите лица трябва да обяснят по какъв начин е формирана цената на всеки предмет и да представят източниците, въз основа на които е определена.

По време на заседанието експертите обясниха, че изследваните артефакти са лишени от историческа стойност, тъй като не е възможно да се установи къде са намерени. По думите им в българските музеи се съхраняват хиляди подобни експонати. Според тях всяка една от стреличките струва между 5 и 10 лева.

По време на делото бяха разпитани икономът и двете чистачки, които се грижат за къщата на Бобоков в Русе.

Мъжът обясни, че работи от 2002 г. за Бобоков и поддържа дома му. Разказа какво се е случило при претърсването на 17 юни миналата година. Обясни, че не е присъствал при откриването на паното. Каза, че то се намирало в помещение, където се съхранявали подаръци, носени на Бобоков и семейството му през годините.

Икономът обясни, че не си спомня от кога паното е там. Той каза още, че рядко семейство Бобокови са в Русе. По думите му бизнесменът имал много приятели и познати. В повечето случаи, когато подаръците са носени, ги приемал той, тъй като Бобоков не бил в града.

Пред съда Пламен Бобоков обясни, че е наясно с обвинението, но на тази етап от делото не желае да дава обяснения.

Съдът даде срок до 1 септември тази година да бъде изготвена допълнителната експертиза и насрочи нова дата за делото – 29 септември тази година.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Лесбийките Вяра и Диляна се разделиха 3 години след венчавката

Нежната двойка Диляна и Вяра, които се врекоха във вярност на импровизирана церемония през 2018 г., се разделят заради непреодолими различия. Независимо че пътищата на дамите от Русе се разминават и няма да делят едно бъдеще заедно, двете продължават да оглеждат плода на своята любов – синът им Виктор-Мануел. Двегодишното […]