Сърбия е подготвила дигитални сертификати за ваксинация

NetNews

Сърбия е подготвила дигитални сертификати за ваксинацията, които ще позволят по-лесно движение и пътуване извън страната, съобщи министърът на търговията, туризма и телекомуникациите Татяна Матич за сръбската държавна телевизия РТС. Тя поясни, че дигиталният сертификат не е COVID-паспорт, предаде Нова телевизия.

"Това е друг вид документ. ЕС се отказа от другия вариант, защото той би съдържал и номера на паспорта, някои данни, на които мястото им не е в него. Дигиталният сертификат показва кога сте ваксинирани или преболедували, или сте си направили PCR тест и сте негативни", каза Татяна Матич. По думите ѝ до една седмица ЕС ще даде по-точна информация за вида и начина на издаване на дигиталните сертификати.

Един от вариантите е дигиталният сертификат да бъде едно от приложенията в мобилните телефони, но има няколко опции, добави министърът. Мисля, че е много важно нашите граждани да разберат, че ключът към свободното движение и пътуване е масовата и бърза ваксинация, каза тя. Сърбия ще може да възстанови туристическия си сектор едва след три години, когато ще се върне на рекордното ниво от 2019 г., посочи министър Матич.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Милиони деца работят в мизерни условия, за да радват свои връстници

Последиците от пандемията не подминаха и производителите на какао. Цената на един тон какаови зърна е паднала през миналата година с 13 процента. В един момент спадът дори достигна 25 процента. За много деца, които се трудят на какаовите плантации в Африка, това са много лоши новини. Милиони деца работят […]