Сърбия: Имаме принципна позиция за санкциите срещу Русия

NetNews

Министър-председателят на Сърбия, Ана Бърнабич, заяви снощи в интервю за сръбската телевизия ТВ Пинк, че Сърбия има принципна позиция по въпроса със санкциите срещу Русия и всеки път я изразява ясно.

„Що се отнася до санкциите, Сърбия има принципна позиция по въпроса за санкциите. Всеки път изразяваме ясно тази позиция на всяка среща, но както казват в международната политика, странно е, когато се биете в гърдите във връзка с морала, както и за въвеждането на санкции срещу Русия заради агресията в Украйна, а след това виждате, че Белгия се е преборила да не въвежда санкции за внос на диаманти от Русия. В цялата тази морална история диамантите излизат по-важни от агресията и (…) когато някои посланици кажат, че един стандарт не важи за всяка държава, изглежда, че нито един стандарт не важи за нашата държава“, каза Бърнабич.

Тя добави, че Европейският съюз дори няма право да поставя условия на Сърбия, след като глава 31 от Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС не е отворена за Сърбия.

„Анализ на „Файненшъл таймс“ показва, че вносът на руски газ в някои страни е по-голям, отколкото е бил преди въвеждането на санкциите срещу Русия. Тук е и Хърватия, която ни казва, че не можем да седим на два стола, но когато могат да извлекат някаква изгода, го правят“, продължи Бърнабич.

Премиерът на Сърбия заключи, че страни като Унгария, Чехия, Словакия, България и Хърватия, които са страни членки на ЕС, са изключени от общото правило, но за Сърбия не се прави изключение.

Бърнабич коментира и евентуалното участие на президента на Сърбия Александър Вучич в срещата на върха ЕС-Западни Балкани, като подчерта, че Вучич е единственият, който е успял да осмисли и изпълни кампанията по признаването на независимостта на Косово и затова е важно да присъства на срещата в Тирана. Тя каза снощи, че той все още не е взел решение дали ще участва на срещата. В края на миналата седмица Вучич заяви, че няма да пътува до Тирана на 6 декември за форума. Изявлението му дойде като отговор на решението на Албин Курти да назначи Ненад Рашич за министър в косовското правителство и това, че решението на Курти не е получило заслуженото осъждане от ЕС. По-късно Вучич съобщи, че през уикенда ще вземе окончателно решение дали да присъства на срещата на върха в Тирана.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лудогорец е купил бразилец за 1 милион долара

Лудогорец е купил бразилския защитник Педро Енрике за 1 милион щатски долара, разкри изданието Revistacolorada. Половината от въпросната сума – 500 000 щатски долара, е отишла в Интернасионал, като освен това клубът запазва 30% от правата на футболиста при бъдеща продажба. До момента Педро Енрике изигра само един мач, който […]