С новите цени на газа: Топлиш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец

NetNews

По-високите цени на енергийните борси в Европа – това е причината „Булгаргаз“ да иска по-голямо увеличение. Така се стигна до решението на КЕВР за повече от 30% ръст в цената на синьото гориво.

С приетото решение цената на газа стана 133,41 лв./MWh.

Още по темата

1 яну 2022 18:43

67

1 яну 2022 15:49

322

Габриел Галчев отоплява апартамента си на газ от години. За да стопли 2 стаи, плаща средно по 200 лв. на месец. Сега пресмята:

„След увеличението може ще би дойде около 300. Ще трябва да се замислям дали да отоплявам и двете стаи и дали да ги отоплявам постоянно, защото да: наистина е топло, но парите ме притесняват“, сподели той.

Според енергийния експерт Васил Начев поскъпването на газа в България е очаквано.

„Няма как да бъде избегнато или предотвратено едно такова увеличение.  Наистина няма полезен ход, посока да не се случи“, категоричен бе Начев.
 
Като алтернатива за по-евтино синьо гориво експертите посочват азерския газ, който и към момента се доставя за България, но само 1/4 от уговорените количества.  

В позицията си днес основният доставчик на страната ни „Булгаргаз“ обясни, че дори и да получаваме пълния обем газ от Азербайджан, поскъпване пак щяло да има.

Въпреки това поевтиняване не е изключено, но не и в близко бъдеще.

„Силно се надявам, че ще бъде последното увеличение, тъй като трендовете на пазара са такива, че се върви в посока към намаление на цената на природния газ“, смята Начев.

А дотогава от КЕВР са категорични, че трябва да има утвърден механизъм за компенсиране на Топлофикациите, тъй като по-високата на цената на основното гориво, което използват, може да попречи на нормалната им работа още преди края на зимата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Излизането от ОАЕ е само след ваксинация срещу COVID

Снимка: БГНЕС Властите на Обединените арабски емирства забраняват от 10 януари поданиците и резидентите да напускат пределите на емирата, ако нямат сертификат за проведен пълен курс на ваксинация срещу коронавирус с някой от одобрените в страната препарати. Според разпространеното от държавната информационна агенция съобщение Националната дирекция за извънредни ситуации и […]