С оригинална арт инсталация ученици от ПТГ „Ив. Райнов“-Ямбол взеха престижна награда в състезанието ‘‘Най-добър млад заварчик‘‘

NetNews

Изкуството и техниката могат да вървят ръка за ръка. Доказват го учениците от ПТГ „Иван Райнов“ – Ямбол Емил Иванов и Стоян Мешинев. При участието си в националния кръг на състезанието ‘‘Най-добър млад заварчик‘‘ те изработиха оригинална арт инсталация, с която се класираха на престижното трето място в страната.

Емил и Стоян са ученици от 10Б с класен ръководител инж. Красимир Дочев и  се класираха на първите две места на училищния кръг на състезанието. За участието в националния кръг трябваше да се изработи заварена художествена композиция по темата „Устойчиво развитие“.  

Националния кръг на състезанието се проведе в две части:

Практическа част – заваряване по методите на ръчно електродъгово заваряване /МИГ\MАГ/ заваряване и представяне на изработената арт инсталация по темата. Екипа на ПТГ „Иван Райнов“ – Ямбол  проектира и изработи заварена художествена композиция (ЗХК),  която представлява земното кълбо, обхванато символично от двама човека, показващи загрижеността на хората към планетата Земя.

Във финалния кръг на състезанието участваха 10 отбора от цялата страна, като преобладаваха ученици от 11-ти и 12-ти клас. Освен престижното трето място, заварена художествена композиция на ПТГ „Иван Райнов“ по темата беше номинирана и с представяне на нейна фотография в изложба на световен форум по егидата на ООН за устойчиво развитие, която ще се проведе в Сингапур.

Състезанието ‘‘Най-добър млад заварчик‘‘ се провежда ежегодно и се организира от  Министерство на образованието и науката в партньорство с   Български съюз по заваряване и НЕКСАС. ПТГ „Иван Райнов“ – Ямбол е сред редовните участници, а професионалната подготовка в обучението нарежда гимназията сред най-добрите технически училища в страната.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сигнал за бомба и в УНСС, Демерджиев: Източниците на атака и подходите са едни и същи

Снимка: БГНЕС Сигнал за бомба е получен и в Университета за национално и световно стопанство, съобщиха от ръководството на УНСС. Водещата версия за имейлите за бомбени заплахи в училища у нас е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Това каза пред журналисти вътрешният министър Иван Демерджиев, предаде […]