С 22,7 % са скочили емисиите на парникови газове в България

NetNews

С 22,7 % са скочили емисиите на парникови газове в България

Снимка: БГНЕС

България е страната в ЕС, в която е отчетено най-голямо увеличение на емисиите на парникови газове през миналата година в сравнение с 2020 г. (+22,7 %), съобщи европейската статистическа агенция Евростат.

През третото тримесечие на 2021 г. емисиите на парникови газове в страните от ЕС възлизат на 881 млн. тона еквивалент на CO2, което е само с 10 млн. тона по-малко от предпандемичните нива през 2019 г. Изследователите обясняват увеличението до голяма степен с ефекта от икономическото възстановяване на блока след резкия спад на бизнес активността, дължащ се на пандемията от коронавирус.

През третото тримесечие на 2021 г. в повечето държави от ЕС се наблюдава увеличение на емисиите на парникови газове в сравнение със същото тримесечие на 2020 г., което отразява възстановяването от пандемията.

Емисиите на парникови газове в икономиката на ЕС през третото тримесечие на 2021 г. са се увеличили средно с 6% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Най-голямо увеличение на емисиите на парникови газове в ЕС през миналата година в сравнение с 2020 г. е регистрирано в България (+22,7 %), след нея са Латвия (+16,2 %) и Гърция (+13,1 %). От друга страна, в някои страни от ЕС се наблюдава спад. Най-големият спад е в Словения (-2,6 %), Люксембург (-2,3 %) и Нидерландия (-1,6 %).

Най-голям дял от емисиите на парникови газове се дължи на промишленото производство (23% от общия обем), електроснабдяването (21%) и домакинствата и селското стопанство (по 14%).

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бюджетът подсилва инфлацията, отдалечава ни от Еврозоната

„Когато харчиш повече, създаваш предпоставки за растеж. Въпросът е дали е устойчив този растеж. Колко дълго можем да си го позволим, защото когато харчиш пари, които си взел назаем, идва един момент, в който спират да ти дават пари. Тогава ти не просто трябва да замразиш разходите, а да ги […]