Тагарев: Стана ясно, че в България има много мощни интереси, които защитават интересите на Кремъл

NetNews

Да очакваме ли България да предостави военна помощ за Украйна?

„Цялата тази дискусия се провежда в един контекст, в който е абсолютно ясно, че имаме една страна, която е агресор и преследва своите имперски намерения и иска да подчини друга страна, и да я завладее изцяло. Имаме жертва на тази агресия – един народ, който се бори за своята свобода и независимост. От първите дни на войната всички демократично мислещи хора взеха решение да помогнат всячески на Украйна“, каза бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на „Денят ON AIR“.

Той подчерта, че Украйна има нужда от определен вид помощ и нашата страна може да ѝ окаже такава.

„Трябва незабавно да предоставим военна помощ на Украйна, за да ѝ помогнем да се защити от тази агресия. Това, което аз очаквам, е да има решение на парламента. Това решение трябва да се достатъчно ясно и да не ограничава определени видове военно-техническа помощ. Г-жа Нинова много ясно е заявила своята позиция, тя не може да наруши волята на Народното събрание“, добави проф. Тагарев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Като подчерта, че той би желал това решение да се вземе с открито гласуване.

„Трябва да е ясно кой къде седи. Стана ясно, че в България има много мощни интереси, които защитават интересите на Кремъл. Бих желал да разбера къде стоят нашите избраници и всеки един от тях. Това, което е най-важно за Украйна, са боеприпаси, основно артилерийски боеприпаси, снаряди за ракетни системи“, поясни бившият министър на отбраната.

По думите му ние все още поддържаме самолетите Су-25.

„Г-жа Нинова заяви, че ние изпращаме въоръжение за 50-60 страни, сред които не фигурира Украйна. Не трябва да изключваме, че част от купувачите на това въоръжение го предоставят на въоръжените сили на Украйна“, коментира проф. Тодор Тагарев.

А България никога не е произвеждала танкове.

„Загубили сме голяма част от капацитета да извършваме ремонтни дейности. Много е сложно да бъде транспортиран един танк или една бронирана машина с наземен транспорт. Но може да ремонтираме части. Краен вариант е да ремонтираме цели платформи“, добави той.

И припомни, че Т-72 са танковете, които Полша и Чехия вече предоставиха на Украйна. Страната ни също разполага с такива танкове.

Според него коалицията ще оцелее и ще предоставим военна помощ на Украйна.

„Русия губи по един милитаризиран батальон дневно, самолети, хеликоптери. В последните седмици много свободно руски държавни ръководители и руските медиите говорят за използването на ядрено оръжие. Това е признак на слабост. Много хора осъзнаха, че Русия няма как да победи в тази война, която започна“, категоричен е той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Затлъстяването влошава качеството на сперматозоидите

Затлъстяването e причина за влошаване на качеството на мъжките полови клетки, установи американско проучване, предава БТА. При възрастните мъже с наднормено тегло се наблюдават повече негативни промени при сперматозоидите, отколкото при тези, които се придържат към нормалните за ръста си килограми. Според молекулярни биолози от университета в щата Юта това […]