Тазгодишните летни горещини в Европа са предупреждение, че в бъдеще ни чака още по-горещо време

NetNews

Горещите вълни в бъдеще ще бъдат по-чести и ще идват по-рано от обичайното, заяви днес Световната метеорологична организация (СМО), имайки предвид жегите, връхлетели преди лятото някои райони на Европа, предаде ДПА.

„Това, на което днес сме свидетели, за съжаление, е предвкусване на бъдещето“, каза говорителката на СМО Клеър Нълис. В някои части на Испания и Франция температурите напоследък са с повече от 10 градуса по Целзий над средните за това време на годината, заяви тя. „В резултат на климатичните промени горещините започват по-рано, стават по-чести и по-тежки поради концентрациите на парникови газове в атмосферата, които са на рекордно високо ниво“, каза говорителката.

Според СМО извънредно високите температури, които се разпространяват от Северна Африка към Южна Европа и се очаква през уикенда да засегнат Швейцария и Германия, са по-типични за юли или август. Испания, Португалия, Унгария и Сърбия са засегнати и от суша. В САЩ тази седмица бяха издадени предупреждения за горещини за почти една трета от населението на страната.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

За първи път: Космонавтът Сергей Корсаков свири на електрическа китара в космоса

Космонавтът на Роскосмос Сергей Корсаков свири за първи път на електрическа китара, доставена в космоса с кораба „Прогрес МС-20“, предаде специалният кореспондент на ТАСС Олег Артемиев. Преди полета Корсаков поиска да му бъде изпратена електрическа китара. Тя беше доставена на борда на МКС заедно със струни за цигулка. На 17 […]