Тази вечер Ямбол чете: „Т като Ташкент” на Христо Карастоянов

NetNews

Новият роман на Христо Карастоянов „Т като Ташкент” увенчава финалната вечер на литературните дни „Ямбол чете”. Организаторите от НЧ „Съгласие -1862” канят всички негови почитатели на вълнуващата среща с автора тази вечер(8 октомври) от 18:00 часа в Синия салон на читалището.

Носителят на престижни литературни награди ще разкаже какво и защо прокарва в новата си книга, заедно с модератора на срещата Тенко Тенев.

В „Т като Ташкент” Христо Карастоянов интерпретира смутните времена от средата на миналия век. Разказът тръгва в дните след погребението на Сталин, когато един журналист е натоварен да се разрови в иначе недостъпните архиви и да пише за времената на терор. Същинското действие обаче се развива в Узбекистан, където едно писмо от мъртвец притеснява, меко казано, властта.

„Т като Ташкент” е роман за изменчивата памет от Оруелов тип и насочва вниманието как властта над архивите се изражда във власт над миналото и как то може да бъде манипулирано според интересите на властта.

„Т като Ташкент“ (2021) може да се чете като част от трилогия, която включва „Една и съща нощ“ (2014) и „Животът няма втора половина“ (2018). Същевременно той представлява и повествование, който разгръща по-общия политически контекст на събитията не само от двата романа, но и от трите книги на „Кукувича прежда“.

Издател и на последния роман на Христо Карастоянов е „Жанет 45”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Курумбашев предупреди Радев с Петър Стоянов

Имам чувството, че подкрепата на БСП за Румен Радев сега е малко като тази на СДС за Петър Стоянов. Това каза бившият евродепутат Петър Курумбашев, който беше част от кампанията на Стоянов, когато той загуби от Георги Първанов. Курумбашев, който влезе в Европейския парламент с квотата на БСП, говори е […]