Тази година без посрещане на Слънцето на „Зайчи връх” край Ямбол?

NetNews 1

Тази година се очертава да няма организирано събитие по повод лятното слънцестоене на скалното светилище „Зайчи връх” край Ямбол, научи Netnews. Утвърдилият се в предишни години ритуал на археологическия резерват „Кабиле” събираше стотици жители и гости на града в ранната утрин на 21 юни – най-дългият ден в годината. Днес от Регионалния исторически музей потвърдиха, че няма организация за провеждане на такова събитие, от общината липсва официална информация. Вместо това, ямболската астрономическа обсерватория пусна в профила си семпла покана за посрещане на изгрева, но на лесопарк „Боровец”.

АОП-Ямбол ви кани да посрещнем изгрева на 21 юни в 5.20 часа на връх Боровец до телевизионната кула. На 21 юни 12.13 часа настъпва Астрономическото лято. На този ден денят е най-дълъг, а нощта е най-къса”, гласи постът в профила на обсерваторията.

Инициатор на организирано посрещане на Слънцето на 21 юни на скалното светилище с древна обсерватория на „Кабиле” дойде преди години именно от предишното ръководство на ямболската Астрономическа обсерватория и планетариум. Впоследствие идеята бе развита с подкрепата и организация от страна на общината и Регионалния исторически музей, с участието на актьори от драматичния театър, ОДК – Ямбол и др. На скалното светилище на богинята Кибела, чието име носи археологическият резерват, се пресъздаваше древен орфически ритуал под звуците на специално композирана за случая музика. Атмосферата се допълваше от факелно шествие, танц на жрици, наблюдения на изгрева с телескоп, приготвянето на „слънчева храна” ПГТ „Алеко Константинов” , дегустация на вина на „Вила Ямбол”, пленери и др.

Освен непосредственото съпреживяване на един хилядолетен ритуал, целта на всичко това бе привличане вниманието на хора от цяла България към културно-историческото наследство на региона, със специален фокус към Тракийския и античен град „Кабиле” за презентирането му като атрактивен туристически обект.

Тази година, очевидно традицията се прекъсва, като новото място, предлагано за посрещане на Слънцето е лесопарк „Боровец”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “Тази година без посрещане на Слънцето на „Зайчи връх” край Ямбол?

  1. Е, как да има като античния град Кабиле е оставен от „стопанина си“ в пълна разруха и безхаберие.. А и „имиджов“ вече очевидно за града ни е друг обект „Ресторант Боровец“ и чалготеката му. Вече и байряк специално поръчан от Турция ще се вее там.. Защо се затриват добри събития, които носят и дивиденти на града е въпрос, ама няма кой да отговори, или на този му е толкова акъла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Тазгодишните летни горещини в Европа са предупреждение, че в бъдеще ни чака още по-горещо време

Горещите вълни в бъдеще ще бъдат по-чести и ще идват по-рано от обичайното, заяви днес Световната метеорологична организация (СМО), имайки предвид жегите, връхлетели преди лятото някои райони на Европа, предаде ДПА. „Това, на което днес сме свидетели, за съжаление, е предвкусване на бъдещето“, каза говорителката на СМО Клеър Нълис. В […]