Тази нощ „небето се отваря“

NetNews

Звездите „слизат на земята“, омайват тревите и цветята и им придават лечебна магическа сила

Празникът Еньовден се отбелязва винаги на 24 юни, когато църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител. Фолклорната традиция е свързана с деня на лятното слънцестоене, когато слънцето „трепти“ и „играе“ на изгрев и се отправя към зимата. Християнизираната народна представа е за Свети Еньо, който си облича кожуха и отива да донесе зимата, кърпи си кожуха или отива за сняг, споделя БНР.

Според вярванията, в полунощ срещу Еньовденнебето се отваря“; звездите „слизат на земята“, омайват тревите и цветята и им придават лечебна магическа сила. Явяват се свръхестествени същества – вампири, змейове и самодиви. Момите и невестите посрещат изгрева и гадаят по сянката си за здраве и живот през годината, нестинарите в Странджа играят върху огън, на други места се палят обредни огньове – проекция на небесния огън – Слънцето.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Астрономи наблюдаваха непознат досега начин, по който звездите умират

Изследователите забелязват изключително мощна енергийна експлозия от древна галактика, предизвикана от вид унищожаване на звезди Астрономи наблюдаваха непознат досега начин, по който звездите умират, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Те забелязват изключително мощна енергийна експлозия от древна галактика, предизвикана от вид унищожаване на звезди, за което се предполага от десетилетия, […]