Тед Круз пречи на назнааването на десетки посланици заради „Северен поток 2“

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Сенаторът от Републиканската партия Тед Круз блокира утвърждаването от Сената на десетки американски посланици и на служители в Държавния департамент, номинирани от администрацията на Джо Байдън, съобщи Politico. По-рано той заяви, че ще попречи на назначенията на висши държавни служители, ако на компанията Nord Stream 2 AG не бъдат наложени санкции, предаде News.bg.

Сенаторите от двете партии нямат принципни възражения срещу номинираните от Белия дом служители и ги одобряват по ускорена процедура. Единствено Тед Круз настоява това да става по пълната процедура с многочасови дебати. Така за изминалите близо 10 месеца от мандат на Байдън Сенатът успя да утвърди само 2 кандидатури на посланици – за Мексико и за ООН.

Според публикацията на Politico, сега процедурата продължава над три месеца – повече дори от времето на Доналд Тръмп, когато редица кандидатури будеха възражения сред демократите.

Според източник от администрацията на Байдън, ситуацията с неназначените посланици вече "започва да нанася щети на САЩ на международната арена".

Круз е сред най-последователните критици на газопровода "Северен поток 2". Той беше сред инициаторите на санкциите срещу корабите, които полагаха тръбите – заради наложените мерки завършването на проекта се забави с година и половина. Сега сенаторът настоява администрацията да спазва приетия закон за санкциите, както и за това да бъде санкционирана самата компания Nord Stream 2 AG, а не само участниците в изграждането на "Северен поток 2".

Администрацията на Байдън формално въведе санкции срещу компанията-оператор и нейния шеф, но ги спря, позовавайки се на съображения, свързани с националната сигурност. Белият дом продължава да смята, че газопроводът е оръдие за шантаж от страна на Москва срещу ЕС и Украйна. САЩ обаче не искат да влошават отношенията си с Германия, която се обяви категорично за завършването на тръбопровода. Същевременно администрацията се съмнява, че нови санкции биха попречили "Северен поток 2" да бъде пуснат в експлоатация.

Politico допълва, че през август съветникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан се е опитал да убеди Круз да се откаже от обструкциите, но разговорът не е постигнал успех.

Напомняме, в момента тече процедура по сертифицирането на вече завършения "Северен поток 2", която може да приключи към началото на идната година.

През юли Вашингтон и Берлин се споразумяха да предприемат мерки, ако Русия се опита да използва енергетиката като оръжие или да пристъпи към по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна. Предвижда се тръбопроводът да доставя 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия под Балтийско море до Германия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-опасната секс поза

Понякога в желанието си да разнообразим интимния ни живот с половинката изпробваме какви ли не чудати пози, в което няма нищо лошо, стига обаче да се правят внимателно, пише jenata.blitz.bg. Именно заради това сексологът д-р Каран Рангарян реши да разкрие коя е най-опасната секс поза. „Много, ама много внимавайте с […]